Numeroși credincioși buzoieni au sărbătorit trecerea dintre ani și prima zi a anului 2023 la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiu, unde s-au rugat împreună cu Ierarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a oficiat, în noaptea de 31 decembrie 2022 spre 1 ianuarie 2023, Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, după care a citit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul ce a trecut și rugăciuni la intrarea în noul an. Duminică dimineață, 1 ianuarie 2023, Chiriarhul locului a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și slujba de Te Deum.

Soborul de preoți și diaconi a fost alcătuit din slujitorii Catedralei Arhiepiscopale: pr. eclesiarh Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media, pr. Georgian Chioreanu, secretar al Protoieriei Buzău II, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ioan-Marian Băicuș.

În predica rostită, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și a evocat personalitatea marcantă a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Totodată, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat valoarea timpului pentru mântuirea oamenilor.

„Am început un nou ciclu de 365 de zile, un an calendaristic, pe care dorim să-l străbatem cu sănătate, în pace, sfințindu-l cu rugăciune și cu fapte bune. Este foarte important să gândim autentic creștinește, raportându-ne la timpul dăruit de Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Când intrăm într-un nou an, fie bisericesc, fie calendaristic, mintea noastră trebuie să se înalțe în primul rând spre Dumnezeu, Părintele ceresc, Cel ce ne-a creat pe noi și ne-a așezat în timp, Căruia ne rugăm să ne dea înțelepciunea de a ne trăi viața pământească în așa fel încât să ne-o pregătim pe aceea veșnică. Așadar, Dumnezeu ne-a dăruit viața aceasta ca timp de pregătire pentru viața veșnică. De aceea, să ne străduim să înscriem pe răbojul timpului faptele cele bune, demne de numele de creștin, fiind cu toții mai înțelepți, mai iubitori, mai iertători, mai uniți în dreapta credință și în dreapta viețuire în Hristos”, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău.