Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău a găzduit miercuri seară, 7 noiembrie 2018, un eveniment cultural-duhovnicesc dedicat părinților Arsenie Papacioc și Petroniu Tănase. Cu acest prilej, a fost lansată cartea Părinții mei duhovnicești – mărturii și trăiri, scrisă de ierodiaconul Iustinian Stoica, de la Muntele Athos. Autorul relatează în paginile lucrării mărturii inedite despre cei doi mari duhovnici români cărora le-a fost ucenic.

La manifestare a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de care s-au aflat consilieri eparhiali, protoierei, clerici, cadre didactice, elevi seminariști, dar și de la alte licee buzoiene.

„Părintele Iustinian a avut șansa binecuvântată de la Dumnezeu ca, din fragedă tinerețe, îndreptându-și pașii spre viața monahală, să întâlnească două mari personalități duhovnicești ale României, părintele Arsenie Papacioc și părintele Petroniu Tănase. Aș îndrăzni să spun că a existat acea legătură spirituală ce se realizează dintr-o dată între persoane care nu s-au cunoscut mai dinainte, dar care au simțit în adâncul sufletului lor că este o potrivire, în cazul părintelui Iustinian ca frate, ca om chemat spre încercare în viața monahală, și părinții duhovnicești ce aveau să-l călăuzească de-a lungul timpului și să-i devină modele de urmat. Ați auzit despre părinții Arsenie Papacioc, de la Mănăstirea «Sfânta Maria» din Techirghiol, și Petroniu Tănase, de la Sfântul Munte Athos. Părintele Petroniu și-a legat pentru totdeauna numele de revigorarea duhovnicească a Schitului românesc Prodromu, iar cel care a contribuit substanțial la renovarea și înfrumusețarea acestui schit a fost părintele Iustinian Stoica”, a evidențiat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul său.

O recenzie a cărții a fost făcută de Pr. Alexandru Pripon – secretar eparhial.

„Citind acest volum, am avut senzația îndreptățită că mă aflu într-un spațiu binecuvântat de simplu, poate chiar o chilie din Mănăstirea Slatina ori de la Schitul Prodromu, și, privind la flăcările din sobă, ascult un monah care îmi povestește, liniștit, deși emoționat, despre fapte și oameni mult mai presus de noi. Despre ceea ce poate fi cuprins în titlul «Părinții mei duhovnicești». Iar această carte are un efect deosebit asupra cititorului, ascuțind gânduri și percepții. După lectura acestui volum, am simțit, mai acut decât oricând, că trăim vremuri critice, când desacralizarea schimbă tot ceea ce este frumos în noi”, a subliniat părintele secretar.

„Nu-I voi putea mulțumi vreodată îndeajuns Bunului Dumnezeu că m-a învrednicit să-i cunosc pe părinții Arsenie și Petroniu și să trăiesc alături de ei timp de 55 de ani, în calitate de fiu duhovnicesc. A fost o mare binecuvântare prezența lor în viața mea și nu pot înfățișa în cuvinte intensitatea și frumusețea momentelor trăite lângă dânșii. De la părinții mei duhovnicești am deprins nenumărate lucruri bune și frumoase, dar dacă m-ar întreba cineva ce am învățat în mod deosebit de la fiecare dintre ei, aș răspunde: de la părintele Arsenie am învățat să iert și să iubesc pe tot omul, iar de la părintele Petroniu, smerenia și frica de Dumnezeu”, a menționat ierodiaconul Iustinian Stoica, în cuvântul adresat participanților.

Despre cei doi cunoscuți duhovnici ai Ortodoxiei românești au mai vorbit Pr. Manea Cristișor – fost profesor și director la Seminarul Teologic din Buzău, și Pr. Dan Necula – slujitor la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, sub coordonarea Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial.