Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și doamnele Veronica Potop, Marlena Potop și Dorina Spătaru, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), au organizat miercuri, 27 martie 2024, un eveniment cultural-religios la Penitenciarul Focșani.

Activitatea intitulată Temnița poate deveni drumul către fericire a avut ca scop prezentarea experienței de viață a părintelui Nicolae Steinhardt, surprinsă pe larg în cunoscuta lucrare „Jurnalul fericirii”. Având în vedere că acesta a trecut la cele veșnice în data de 30 martie 1989, în capela penitenciarului s-a oficiat o slujbă de pomenire. Ulterior, pr. protopop Oscar Frunză a evocat personalitatea părintelui Nicolae, oferind ca model de cercetare a conștiinței bilanțul pe care monahul de la Rohia l-a făcut în luna august, 1964, înainte de eliberarea sa:

„Am intrat în închisoare orb (cu vagi străfulgerări de lumină, dar nu asupra realității, ci interioare, străfulgerări autogene ale beznei, care despică întunericul fără a-l risipi) și ies cu ochii deschiși; am intrat răsfățat, răzgâiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemulțumit, ies cunoscând fericirea; am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri, ies nepăsător; soarele și viața îmi spuneau puțin, acum știu să gust felioara de pâine cât de mică; ies admirând mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies împăcat: cu cei cărora le-am greșit, cu prietenii și dușmanii mei, ba și cu mine însumi.

Stau deci în genunchi și mulțumesc lui Hristos Dumnezeu și-I făgăduiesc să fac tot ce voi putea spre a mă purta de-acum încolo ca un domn rece în fața tuturor adversităților, piedicilor, zădărârilor; numai vesel, mereu recunoscător pentru orice bucurie, orice vorbuliță bună care nu va fi blestem sau înjurătură; și voiesc mai bine moartea decât să fac păcate strigătoare la Cer”.

Au participat un număr de 10 persoane private de libertate, care, la sfârșit, au primit în dar câte o carte de rugăciuni și volumele „Jurnalul fericirii” și „Dăruind vei dobândi”.

Mulțumim domnului comisar de poliție penitenciară Ovidiu Popescu, director adjunct al Penitenciarului Focșani, și părintelui Cristiean Valerică, slujitor la capela penitenciarului, pentru că au făcut posibil acest demers.

Pr. Adrian Papuc

Secretarul Protoieriei Focșani II