Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în luna martie 2024, declarată Luna pentru Viață, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat a organizat o activitate pro-viață, precum și una socio-medicală.

Duminică, 17 martie 2024, medici, profesori, copii de la Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” al parohiei, dar și alți credincioși, au participat la un eveniment moderat de tânărul student Filip Hristofor Cane, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, parte din seria de activități dedicate Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, la care parohia râmniceană este înscrisă. În cadrul manifestării, dna dr. Ligia Milea, de la Spitalul Județean Buzău, a vorbit celor prezenți despre importanța sufletului în viața pământească și în menținerea sănătății omului – privit ca întreg –, iar dna Nastasia Constantin a dezbătut importanța centrelor de consiliere pentru femeile aflate în criză de sarcină, considerând demersul venit din partea Bisericii drept un instrument misionar de combatere a avortului. Grupul de copii de la centrul educațional al parohiei a interpretat cântece și a recitat poezii închinate mamei creștine.

Joi, 21 martie 2024, o nouă activitate a fost dedicată acordării de consultații oftalmologice gratuite unui număr de 25 de credincioși din comunitate. Consultul medical a fost realizat de dna dr. Narcisa Anăstăsoaie din București și de dna Simona Țuțuianu, asistent medical, care au măsurat acuitatea vizuală și tensiunea intraoculară, au examinat fondul de ochi, au fotografiat polul anterior și retina. În urma consultului, mai mulți pacienți au fost diagnosticați cu diferite afecțiuni oculare: cataractă congenitală, glaucom sau afecțiuni ale retinei, acestora fiindu-le recomandat, după caz, tratament la clinici specializate.

La sfârșitul ambelor întâlniri, pr. paroh Nicolae Cane a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acțiunilor: copii, părinți și, în mod deosebit, persoanele care activează în domeniul medical, apropiate de Biserică, cele din urmă primind diplome de apreciere și icoana Anului omagial 2024 – Iisus Hristos, Păstorul cel bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre – pentru activitatea depusă în beneficiul semenilor.

Pr. Nicolae Cane

Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat