„Urmarea lui Hristos nu este posibilă decât printr-o detașare completă de lucrurile materiale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în predica rostită la Duminica a 30-a după Rusalii. Ierarhul locului, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Fundeni din județul Buzău, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, după care a oficiat slujba Parastasului pentru fost paroh al comunității, părintele Dumitru Buduianu, cu prilejul împlinirii a 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a evidențiat sensurile ce se desprind din fragmentul evanghelic despre dregătorul bogat și păzirea poruncilor (Luca 18, 18-27).

„Dacă dregătorul ar fi pus în aplicare sfatul Mântuitorului, eliberându-și sufletul din legăturile bogățiilor, ar fi devenit ucenic sau apostol al lui Hristos, ceea ce valora mai mult decât orice pe lumea aceasta. S-a dovedit, însă, de-a lungul veacurilor, că urmarea lui Hristos nu a fost și nu este posibilă decât printr-o detașare completă de lucrurile materiale, prin lepădarea de egoism și asumarea crucii vieții. Înțeleasă astfel, mulți creștini s-au retras în mănăstiri și locuri de sihăstrie, pentru a-și uni viața cu Hristos, prin rugăciune, asceză și multiple nevoințe duhovnicești. Fiind o chemare la desăvârșire, unii răspund cu osârdie, străduindu-se să se ridice la înălțimea exigențelor pe care le presupune dobândirea sfințeniei; alții nu pot răspunde unei astfel de chemări. În ceea ce ne privește, dacă nu reușim să pășim toți pe treapta sfințeniei sau a desăvârșirii, cel puțin să ne străduim a împlini poruncile evanghelice, pentru a avea speranța dobândirii vieții de veci, adică a mântuirii. Acesta este, de fapt, mesajul principal al Evangheliei de astăzi, pe care vă îndemn să-l primiți în sufletele frățiilor voastre; să reflectați cu responsabilitate la ceea ce ne învață Biserica, mai ales în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, când e bine să însoțim postul de bucate cu abținerea de la gânduri și cugete viclene; să înmulțim rugăciunea și fapta cea bună, ca expresie a iubirii față de Dumnezeu, întoarsă către aproapele”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Gheorghe-Victor Buduianu – fiul vrednicului de pomenire părinte Dumitru Buduianu, pe seama Parohiei Fundeni, Protoieria Râmnicu Sărat.