Singura biserică din municipiul Buzău, închinată Sfântului Apostol Andrei, și-a sărbătorit luni, 30 noiembrie 2020, ocrotitorul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor format din părinți consilieri eparhiali, protoierei și slujitorii lăcașului de cult.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și lucrarea misionară a Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul țării noastre.
„Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește după cuviință pe cel dintâi ucenic chemat la apostolie de Mântuitorul Iisus Hristos, pe Sfântul Apostol Andrei, care, prin rânduiala și binecuvântarea lui Dumnezeu, a devenit și părintele spiritual al poporului român, pe lângă alte popoare, cărora le-a predicat Evanghelia Împărăției cerurilor. În data de 30 noiembrie a fiecărui an, credincioșii români de pretutindeni își îndreaptă pașii spre sfintele lăcașuri, pentru a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei și pentru a-i mulțumi că a poposit și pe meleagurile țării noastre, împărtășind harul Preasfântului Duh strămoșilor noștri convertiți la dreapta credință. Potrivit mărturiilor scriitorilor bisericești Origen și Eusebiu de Cezareea, Sfântul Andrei, după ce a predicat în câteva provincii din Asia Mică, străbătând Marea Neagră, a ajuns în părțile Sciției Mari, respectiv în sudul Ucrainei de astăzi, unde a predicat și a hirotonit preoți și un episcop pentru cetatea Odessa, după care, continuându-și călătoria misionară pe uscat, a zăbovit mult timp pe teritoriul țării noastre, întemeind primele comunități creștine din Dobrogea de astăzi sau Sciția Minor de odinioară. Cu toate că nu este atât de prezent în Sfintele Evanghelii, precum fratele său, Simon Petru, istoria bisericească a reținut că Sfântul Apostol Andrei a semănat sămânța Evangheliei Mântuitorului Hristos în sufletele oamenilor din diverse zone geografice, motiv pentru care multe popoare îl au drept ocrotitor, până în îndepărtata Scoție. A fost, așadar, un zelos propovăduitor al învățăturii creștine, un Apostol devotat care a înțeles să-L mărturisească pe Învățătorul său până la jertfirea vieții prin răstignirea trupului pe crucea ce-i poartă numele”, a afirmat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Un moment important în cadrul Sfintei Liturghii l-a constituit hirotonia în treapta de preot a arhidiaconului Adrian Papuc – secretarul Protoieriei Focșani II, pe seama Parohiei Florești, Protoieria Focșani I.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.