Credincioșii din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au trăit, zilele acestea, un moment istoric, întrucât au avut bucuria de a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Cinstitul odor a fost adus, marți, 23 august 2016, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiul Buzău, de o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioil, Mitropolit de Edessa, Pella și Almopia.

Programul liturgic dedicat acestui important eveniment duhovnicesc a început, în seara zilei de marți, cu săvârșirea slujbei Privegherii de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioil.

La final, ierarhul grec a dăruit Catedralei arhiepiscopale din Buzău racla cu o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, după care mii de pelerini au așteptat până la miezul nopții pentru a se închina la sfântul odor.

Miercuri dimineață, 24 august, s-a oficiat slujba Acatistului Sfântului Nectarie, urmată de Sfânta Liturghie, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu cei doi ierarhi invitați și un numeros sobor de preoți și diaconi. Chiar și în cursul acestei zile, numeroși credincioși au cinstit cu evlavie părticica din moaștele sfântului vindecător de boli, așezată spre închinare în aghiasmatarul de lângă catedrală.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

După încheierea Sfintei Liturghii, chiriarhul locului a vorbit despre viața și minunile înfăptuite de Sfântul Nectarie.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioil pentru darul de mare preț făcut credincioșilor buzoieni și vrânceni și i-a oferit o icoană a Sfântului Sava de la Buzău, precum și o cruce de binecuvântare. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a apreciat prezența Preasfințitului Părinte Episcop Andrei la acest moment de mare sărbătoare, oferindu-i în dar o candelă aprinsă.

Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău mai adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Buzăului și Vrancei.