Cu ocazia cinstirii Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat și-a sărbătorit al doilea hram. Manifestările au debutat luni, 1 mai 2023, la orele serii, când pr. paroh Nicolae Cane a săvârșit Acatistul Sfântului Irodion. În continuare, pornind de la capitolul 1 al Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel, părintele paroh a ținut prelegerea intitulată „Vocație și har în lucrarea mântuirii”, explicând credincioșilor prezenți că vocația este glasul lui Dumnezeu care ne cheamă mereu pentru a fi părtași la moștenirea sfinților, întru lumină.

Marți, 2 mai 2023, un sobor de 12 preoți a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, după care a avut loc o procesiune cu racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Irodion în jurul bisericii parohiale. La final, părintele Alexandru Tudose – preot capelan militar în cadrul Garnizoanei Buzău, a rostit un cuvânt despre bucuria întâlnirii cu sfinții lui Dumnezeu, în special cu sfinții ale căror cinstite moaște se află în bisericile care îi au ca ocrotitori.

În ziua hramului, miercuri, 3 mai 2023, un sobor de cinci preoți și un diacon, sub protia părintelui Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media, a săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire pentru enoriașii parohiei mutați la Domnul. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele consilier, care a evidențiat virtuțile alese ale Sfântului Cuvios Irodion, precum smerenia inimii și dragostea față de Dumnezeu și față de semeni, subliniind faptul că, datorită vieții sale pilduitoare, trăită în asceză și în rugăciune permanentă, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica l-a numit „Luceafărul de la Lainici”. În încheiere, pr. Nicolae Cane a mulțumit părintelui consilier Dragoș Olteanu, celorlalți preoți invitați și credincioșilor pentru prezența la această sărbătoare, oferindu-le mai multe daruri din partea Consiliului parohial.

Demisolul bisericii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat a fost amenajat între anii 2019-2022, prin strădania actualului paroh, fiind târnosit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în data de 6 noiembrie 2022, care l-a așezat sub ocrotirea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. La inițiativa părintelui Nicolae Cane și prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 17 august 2022, biserica a primit în dar o părticică din moaștele Sfântului Irodion.

Pr. Nicolae Cane

Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat