Miercuri, 24 iunie 2015, în ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Parohiei Crucea de Jos din oraşul vrâncean Panciu şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în faţa locaşului de cult.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat viaţa, activitatea şi virtuţile Sfântului Ioan Botezătorul.

„Ne amintim cu toţii de personalitatea covârşitoare, din punct de vedere duhovnicesc, a Sfântului Ioan Botezătorul, care este o pildă vrednică de urmat, atât pentru slujitorii Bisericii, cât şi pentru credincioşi. Cea mai mare dovadă de cinstire a unui sfânt este meditaţia la modul în care şi-a trăit viaţa şi, apoi, străduinţa de a-i urma exemplul. Dacă rămânem doar la cuvinte şi la gesturi, nu am realizat mare lucru. Important este ca fiecare dintre noi să pună, de fiecare dată, început bun vieţii sale, din punct de vedere duhovnicesc, urmând exemplul sfinţilor, îndeosebi al Sfântului Ioan Botezătorul şi al Maicii Domnului, cei doi care mijlocesc şi se roagă pururea în faţa Tronului ceresc. Există icoana numită Deisis, în care Maica Domnului apare în postura de orantă, fără prunc, şi Sfântul Ioan Botezătorul, de asemenea, tot în postura de rugător, în faţa Mântuitorului Hristos, Arhiereul Cel veşnic, ei mijlocind pentru sufletele oamenilor, rugându-se pentru sănătatea noastră, pentru pace şi pentru ajutorul pe care îl primim în fiecare zi de la Dumnezeu“, a subliniat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Potrivit tradiţiei, s-a săvârşit şi slujba parastasului pentru ctitorii şi slujitorii sfântului locaş mutaţi la Domnul.

Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a binecuvântat casa praznicală din incinta bisericii parohiale, care a fost ridicată între anii 2008-2015.

La sărbătoarea hramului au participat, alături de autorităţile locale, numeroşi credincioşi din parohie, precum şi din alte zone ale oraşului Panciu.

Locaşul de rugăciune a fost construit în perioada 2003-2005, pe locul altuia mai vechi, distrus de cutremurul din anul 1940, fiind sfinţit pe 22 mai 2005. Lucrările de construcţie au fost realizate prin strădania preotului paroh de atunci, Marian Truşcă, şi a enoriaşilor, ajutaţi în mod deosebit de dl Eugen Vârgolici, împreună cu familia sa.

Parohia Crucea de Jos numără 263 de familii, cu 609 credincioşi, fiind păstorită, în prezent, de preotul Gabriel Lazăr.