Duminica a 3-a după Rusalii (21 iunie 2015) a fost zi de mare sărbătoare la Schitul Dealul Sării din judeţul Vrancea. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit biserica aşezământului monahal, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, după care a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locaşului de cult, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

„Să nu uităm că biserica-locaş de cult reprezintă pentru noi o tindă a raiului şi o poartă a cerului, după cum o descriu Sfinţii Părinţi. Aici suntem chemaţi, prin glasul clopotelor, de către Mântuitorul Iisus Hristos, ca să ne unim cu El prin rugăciune, tot aici găsim alinarea sufletelor noastre pentru suferinţele pe care le întâmpinăm în fiecare zi, ne sfinţim viaţa şi luăm putere de sus. Fiţi binecuvântaţi şi mulţumiţi lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, în cinstea căreia s-a înălţat acest cinstit locaş, că v-au învrednicit să fiţi părtaşi la aceste momente sfinte şi să vă împărtăşiţi în continuare de harul Sfântului Duh, care s-a revărsat asupra locaşului de cult“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, în cuvântul rostit la sfârşitul slujbei de târnosire.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La slujbe au participat, alături de obştea schitului, mii de credincioşi veniţi în pelerinaj din întreaga Eparhie, dar şi din alte zone ale ţării, care, după tradiţie, au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat şi au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Biserica şi ansamblul de chilii ale Schitului Dealul Sării au fost ridicate în perioada 2008-2012, prin contribuţia credincioşilor din împrejurimi şi sub supravegherea părintelui protosinghel Macarie Beşliu. Locaşul de rugăciune a fost dotat cu mobilier şi cu obiectele de cult necesare, fiind împodobit şi cu pictură în tehnica „frescă“, între anii 2010-2012, de către pictorii Arhid. Gabriel Sibiescu şi Dinu Rădiţa.