Credincioşii Parohiei „Sfinţii Antonie şi Sava“ din Focşani au sărbătorit, sâmbătă, 12 aprilie 2014, al doilea hram al bisericii lor, închinat Sfântului Mucenic Sava – ocrotitor al Eparhiei de la Curbura Carpaţilor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a precizat faptul că „nu este puţin lucru ca noi să avem ocrotitor un astfel de mucenic, pe care l-a cinstit însuşi Sfântul Vasile cel Mare. Se păstrează, în colecţia «Patrologia Graeca», Scrisorile Sfântului Vasile cel Mare către guvernatorul Sciţiei, pe nume Iunius Soranus, în care Sfântul Vasile, auzind că şi la nord de Dunăre creştinii erau martirizaţi, i-a cerut acestuia să-i trimită moaştele Sfântului Sava. După un popas la Tomis, unde era episcop Bretanion, moaştele Sfântului Sava au ajuns în Cezareea Capadociei, la Sfântul Vasile cel Mare, care le-a adus cinstirea cuvenită. Dacă un mare sfânt, pe care noi îl cinstim, în chip cu totul deosebit, în luna ianuarie şi în primele cinci duminici din Postul Mare, şi-a plecat, cu evlavie, genunchii în faţa moaştelor Sfântului Sava, cu atât mai mult noi trebuie să ne arătăm această cinstire şi să-i mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a dăruit ca ocrotitor al acestor meleaguri“.

Biserica „Sfinţii Antonie şi Sava“ este singurul lăcaş de rugăciune din judeţul Vrancea care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Lăcaşul de cult a fost construit în perioada 2002-2005. În anul 2008 a fost finalizată şi sfinţită pictura bisericii.