Catedrala Copiilor din municipiul Buzău și-a sărbătorit vineri, 12 aprilie 2024, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Sava. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența unui mare număr de credincioși și a unor oficialități centrale și locale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău și starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Alin-Leontin Balica, consilier eparhial, pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial și parohul Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. Mihail Milea și pr. Aurelian Damian, slujitori ai lăcașului de cult, dar și alți clerici invitați.

În predica rostită, Înaltpreasfinția Sa a evocat viața Sfântului Sava, unul dintre ocrotitorii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care a fost martirizat în data de 12 aprilie 372, în apa râului Buzău.

„Credincioșii din Eparhia de la Curbura Carpaților se pot considera mângâiați de Dumnezeu, pentru că sunt urmașii acelor creștini care L-au propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos chiar cu prețul vieții, precum Sfântul Mucenic Sava. El a înfruntat moartea cu bărbăție creștinească, fără să abjure de la credință și fără să-i urască pe prigonitorii săi, constituind pentru noi o paradigmă vrednică de urmat. De aceea, Biserica ne cheamă la bucuria trăirii în Hristos, la iubire față de toți oamenii, la înțelegere față de cei care sunt altfel decât noi, la smerenie și la ascultare. Numai așa putem să confirmăm identitatea noastră de creștini și să transmitem un mesaj pacificator și transfigurator celor din jurul nostru”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La momentele îndătinate din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Claudiu-Daniel Ivan a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Ploscuțeni, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Protoieria Panciu, județul Vrancea, iar tânărul George-Gabriel Iorga, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău.