În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul), 14 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a făcut un popas de rugăciune în Parohia Lera din comuna buzoiană Chiojdu.
Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, apoi a binecuvântat noua casă praznicală din vecinătatea lăcașului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Soborul slujitorilor a fost format din: pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, pr. paroh Constantin Ciobanu, pr. Sorin Gavriloiu, de la Parohia Mlăjet, și pr. Dumitru Mazîlu, de la Parohia Calvini.
În omilia adresată credincioșilor, Ierarhul locului a tâlcuit textul evanghelic al minunii vindecării fiului lunatic (Marcu 9, 17-32).
„Mântuitorul Iisus Hristos a dezvăluit o taină ucenicilor care L-au întrebat de ce nu au putut vindeca ei pe fiul lunatic: neamul de demoni care l-a cuprins pe copil nu putea ieși oricum, ci numai cu rugăciune și cu post (Marcu 9, 29). Nu este suficientă doar credința, deși ea e cea mai importantă în viața creștinului. Credința trebuie să fie neîndoielnică în Pronia divină, adică în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Departe de a constitui un lucru abstract ori un concept intelectual, ea este un dar al lui Dumnezeu, care ține de ființa omului. Când își descoperă acest dar și devine conștient de el, omul poate să realizeze legătura sa cu Părintele ceresc prin intermediul rugăciunii. Temelia este credința, dar apoi trebuie multă rugăciune și post. Acesta a fost răspunsul pe care Hristos Domnul l-a dat ucenicilor, în legătură cu eșecul pe care l-au înregistrat ei”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Totodată, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, pomenit în cea de a patra duminică a Postului Sfintelor Paști.
„Duminica de astăzi ne cheamă să medităm la viața marelui Sfânt Cuvios Ioan Scărarul, numit astfel datorită operei sale fundamentale, «Scara dumnezeiescului urcuș». O reprezentare picturală a acestei scări a virtuților poate fi contemplată la Mănăstirea bucovineană Sucevița, pe peretele nordic al bisericii de sfârșit de secol XVI. Pe treptele scării, creștinii – îndeosebi monahi –, împlinind poruncile Evangheliei și luptând «lupta cea bună» (I Timotei 1, 18; 6, 12; II Timotei 4, 7), s-au încununat cu multe virtuți, dar se văd și cei pe care vrăjmașul i-a ispitit și au căzut, chiar și de pe treptele cele mai înalte. În capătul scării, Hristos Se apleacă și, cu mâinile întinse, vrea să îi cuprindă pe oameni și să îi aducă la Împărăție. De o parte și de alta a scării, mai sunt, de asemenea, îngerii buni, precum și cei răi, luptând să ocrotească sau, dimpotrivă, să îi tragă în jos pe cei care urcă spre Domnul”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Vasile-Alexandru Zotoiu, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.
Ziua s-a încheiat cu sfințirea noii case de prăznuire a Parohiei Lera, ridicată între anii 2019-2024, prin strădania actualului paroh și a enoriașilor.
În semn de recunoaștere a activității desfășurate în comunitate, părintele paroh Constantin Ciobanu a primit rangul onorific de sachelar, iar domnul Constantin Ene a fost răsplătit cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă.