Joi, 22 septembrie 2016, obștea Mănăstirii Brazi l-a cinstit în chip deosebit pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, ocrotitorul acestui important așezământ de călugărițe din județul Vrancea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile Pogorârea Sfântului Duh şi Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie. În continuare, s-a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Credincioșii prezenți în număr mare la sărbătoarea hramului au avut ocazia să se închine la moaștele Sfântului Teodosie. De asemenea, în baldachinul din apropierea bisericii au fost așezate spre cinstire și moaștele Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat exemplul de credință și de jertfă al Sfântului Teodosie, care și-a dedicat întreaga viață slujirii Bisericii lui Hristos. Totodată, ierarhul a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei pentru invitația de a fi prezent la Mănăstirea Brazi, într-o zi atât de importantă pentru Eparhie și, îndeosebi, pentru acest sfânt așezământ.

La final, maica stareță Eusebia Tașcă a dăruit Arhiepiscopului Romanului și Bacăului o icoană a Sfântului Teodosie de la Brazi.