Joi, 30 noiembrie 2017, biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău, singura din oraș cu acest hram, și-a sărbătorit ocrotitorul duhovnicesc. Peste cinci sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ajunul sărbătorii, a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

Alături de ierarhul locului au slujit: Arhim. Antim David – starețul Schitului Măgureanu din București, Pr. Ion Chiorbeacă – consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar, Pr. Ionuț-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, Pr. Prof. Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Pr. Manea Cristișor – fost profesor și director la Seminarul buzoian, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, Pr. Petrică-Gabriel Roșu – parohul bisericii „Sfântul Andrei” din Buzău, preoții coslujitori, Paul Iulius Negoiță și Marian Ion, fostul paroh, părintele Iulian Negoiță, precum și alți doi preoți pensionari, Valerian Grama și Lazăr Moise.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat lucrarea Sfântului Apostol Andrei de propovăduire a creștinismului pe teritoriul țării noastre.

„Să-i mulțumim Sfântului Apostol Andrei, pentru că a iubit și iubește în continuare poporul nostru. Poate că le-a vorbit strămoșilor noștri, dar ne vorbește în chip tainic și nouă, celor de astăzi, ne înțelege și răspunde cu grăbire rugăciunilor noastre. De aceea, să vă străduiți să conștientizați aceste adevăruri și să le transmiteți copiilor dumneavoastră. Să fie mângâiați în sufletul lor că țin de un popor care, de-a lungul istoriei, s-a dovedit a fi și răstignit, și înviat, un popor care a rodit, la rândul său, sfinți mucenici, mărturisitori, cuvioși și așa mai departe. Trebuie să rămânem un popor unit prin aceeași credință în Hristos, Domnul nostru, Mesia pe care Sfântul Apostol Andrei L-a descoperit și L-a mărturisit. Peste veacuri, răsună în urechile tuturor creștinilor cuvintele sale: «Am găsit pe Mesia» (Ioan 1, 41). Și noi L-am întâlnit în rugăciune, dar mai ales în orice facere de bine, în orice faptă săvârșită spre slava lui Dumnezeu și spre ajutorarea semenului nostru, în care stă ascuns, în chip tainic, Însuși Mântuitorul Hristos”, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Lăcașul de cult aflat sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei din Buzău a fost construit între anii 1990-2005, prin strădania preotului Iulian Negoiță. Slujba de sfințire a avut loc în data de 4 iunie 2006. Biserica servește ca lăcaș de închinare pentru credincioșii din cartierul buzoian Micro XIV.