De Ziua Națională a României, vineri, 1 decembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba de Te Deum, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor de preoți și diaconi de la cele două Catedrale Arhiepiscopale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Corului psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

La eveniment au participat aproximativ patru sute de clerici și credincioși din întreg municipiul Buzău. Mulți dintre ei au fost îmbrăcați în costume populare și au purtat în mâini drapelul României.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 decembrie.

„Ieri, 30 noiembrie, l-am cinstit așa cum se cuvine pe părintele spiritual al poporului român, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, prin care strămoșii noștri și, implicit, noi am fost născuți duhovnicește în Hristos. Astăzi, românii de pretutindeni sunt chemați să aducă rugăciuni Bunului Dumnezeu, pentru odihna sufletelor celor ce și-au dat viața pentru împlinirea idealului de veacuri, nutrit de poporul român, care, din nefericire, a trebuit să trăiască în mai multe provincii, dar, în cele din urmă, după jertfe eroice, a reușit să se unească în granițele aceleiași țări, România Mare. Orice popor din lumea aceasta, care a ajuns la conștiința sa națională și care trăiește în granițele unui stat independent, are o zi specială de cinstire, legată de evenimentul cel mai important din istoria sa; pentru noi, românii, ziua de 1 decembrie 1918 constituie încoronarea tuturor luptelor și eforturilor politice, culturale și spirituale depuse de înaintași, de-a lungul secolelor, pentru înfăptuirea idealului sfânt al unității naționale”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

La final, toți cei prezenți au cântat în cor troparul Sfântului Apostol Andrei, imnul de stat „Deșteaptă-te, române!” și imnul „Apărătoare Doamnă”, închinat Maicii Domnului.