În ziua praznicului Înălțării Domnului, joi, 13 iunie 2024, Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Buzău și-a sărbătorit hramul principal. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului pentru eroii neamului, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de 16 preoți și diaconi – părinți consilieri eparhiali, profesori ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și slujitorii lăcașului de cult. În continuare, Înaltpreasfinția Sa i-a premiat pe câștigătorii fazei eparhiale a Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, inițiat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Chiriarhul locului, care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea oamenilor.

„Praznicul Înălțării la cer a Domnului Hristos ne dă prilejul să conștientizăm necesitatea de a ne elibera din robia patimilor, de a ne înălța spre ceruri cu mintea, cu sufletul, cu întreaga noastră ființă, înțelegând că acesta este scopul creării omului: de a trăi în veșnicie împreună cu Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu, datorită faptelor de virtute și, mai ales, spiritului de jertfelnicie cu care L‑au slujit pe Domnul. Să nu uităm că Mântuitorul Hristos S‑a înfățișat Tatălui, pe tronul Dumnezeirii, în stare de jertfă, cu semnele cuielor în mâini și picioare și cu semnul suliței în coasta Sa, din care au curs sânge și apă, ca simbol al Botezului și al Sfintei Euharistii. Domnul Iisus așteaptă din partea noastră să ne jertfim și noi pentru El, răstignindu‑ne păcatele pe crucea Golgotei personale și, prin credință și iubire în Hristos, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său, ca să fim pururea împreună cu El, în Împărăția cerurilor”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu festivitatea de premiere a câștigătorilor etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, organizată de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.

La acest concurs au participat 63 de grupuri catehetice din diferite parohii buzoiene și vrâncene, care, în urma evaluării portofoliilor lor, s-au clasat pe următoarele locuri: Parohia Topliceni, Protoieria Râmnicu Sărat – locul I; Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din municipiul Râmnicu Sărat, Protoieria Râmnicu Sărat – locul al II-lea; Parohia Năeni, Protoieria Buzău I – locul al III-lea; Parohia Limpeziș, Protoieria Buzău II – mențiunea I; Parohia Mărășești II, Protoieria Panciu – mențiunea a II-a; Parohia Buda Crăciunești, Protoieria Pătârlagele – mențiunea a III-a.

Cu această ocazie, copiii, preoții și profesorii lor coordonatori au primit daruri din partea Părintelui Arhiepiscop Ciprian, constând în diplome, icoane, cărți de rugăciuni și alte volume religioase.