În zilele de 8 și 9 iunie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul a organizat a treia excursie culturală din acest an pentru 50 de elevi buzoieni, care au fost răsplătiți datorită dragostei lor față de Hristos și de Biserica Sa prin vizitarea a numeroase obiective culturale și bisericești aflate în însorita și binecuvântata grădină colinară din sudul Dobrogei, pe litoralul Mării Negre și în municipiul Constanța, continuatorul orașului-port antic Tomis. Alături de copii s-au aflat pr. consilier Dan Necula și domnii inspectori Valentin Iancu și Ionuț-Romeo Sandu, de la Centrul Eparhial din Buzău.

Itinerariul a început în zori, din fața Catedralei Arhiepiscopale buzoiene, cu autocarul Centrului de Pelerinaje „Sfinții Împărați” al Eparhiei, apoi a fost trecut cu bacul hotarul de apă al Dunării, de la Chiciu spre Silistra și Ostrov, ajungând pe meleagurile dobrogene. Primul popas duhovnicesc a fost consemnat la Mănăstirea Dervent, o vatră monahală deosebită și căutată de numeroși pelerini, unde elevii au intonat troparul „Hristos a înviat…” și au ascultat un cuvânt de învățătură despre vindecarea duhovnicească de care are nevoie oricine dintre noi.

A urmat Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” – Lipnița, unde, urmând exemplul maicilor de aici, pelerinii buzoieni s-au închinat cu evlavie în biserica mare, închinată Înaintemergătorului Domnului, și în paraclisele ocrotite de Sfântul Mucenic Dasie și de Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. De asemenea, sub soarele dogoritor, grădinile frumos îngrijite reflectau lumina în coloritul multor flori și adierile de vânt în parfum de lavandă. După încă puțin timp, a urmat bine-cunoscuta Mănăstire a „Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin. Excursioniștii au luat prânzul pregătit la Ceainăria Culturală din Buzău, iar ulterior au pășit în biserica mare și apoi în peștera Sfântului Andrei, unde viețuitorii monahi și pelerinii se rugau la slujba Sfântului Maslu de obște.

În municipiul Constanța a fost vizitat Muzeul Național al Marinei Române, care deține colecții impresionante de exponate aparținând istoriei navigației militare și comerciale a poporului nostru, disponibile în fosta clădire a Școlii Navale, de pe strada Traian, din anul 1969. Sub îndrumarea ghidului, tinerii „au navigat” apele tulburi, dar fascinante ale istoriei, cunoscând bazele unui domeniu despre care puțini știu în zona noastră de la picioarele Carpaților. Grupul de călători din Eparhia noastră a pornit, după aceea, la pas, pe faleza pontică, observând Cazinoul – simbolul arhicunoscut al Constanței. Plimbarea până în Portul turistic și înapoi a fost urmată de admirarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aflată în imediata apropiere. Prima zi a excursiei s-a încheiat după servirea cinei și cazarea la un hotel din stațiunea Eforie Nord cu o binemeritată plimbare pe plajă, înaintea înserării și în calma briză marină.

Dimineața, după micul dejun, copiii și însoțitorii lor au pornit la drum, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii din Duminica a 6-a după Sfintele Paști, oficiată în biserica mare a Mănăstirii „Sfânta Maria”, stavropighia patriarhală din stațiunea Techirghiol, în mijlocul a numeroși alți credincioși și pelerini, într-un loc încărcat de spiritualitatea profundă a marelui duhovnic și mărturisitor ortodox, părintele arhimandrit Arsenie Papacioc (1914-†2011).

Itinerariul a continuat cu vizitarea Microrezervației situate în zona Lacului Tăbăcăriei din Constanța, parte a Complexului Muzeal de Științele Naturii. Elevii s-au relaxat, plimbându-se printr-un areal de 12 ha amenajate în diverse habitate pentru animale sălbatice, domestice, păsări exotice și pești, pentru a se pregăti apoi să le întâlnească pe „vedetele” Delfinariului, „Nini” și „Chen-Chen”, alături de nou-veniții delfini refugiați din Ucraina și de primul pui de delfin născut viu aici, în captivitate, „Baby”, care a fost imediat remarcat.

Pe drumul de întoarcere, beneficiarii au oferit un buchet bogat de simțăminte de recunoștință și bucurie susținătorului programului de excursii pentru tinerii Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Ciprian, dar și organizatorilor care s-au străduit să îi îmbogățească spiritual în această deplasare pe meleagurile străbătute odinioară de doi Sfinți Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, Andrei și Filip.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media