Numeroși credincioși au participat marți, 14 septembrie 2021, la slujbele oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul buzoian Micro III, cu ocazia hramului. Sărbătoarea a continuat cu sfințirea monumentului ridicat în cinstea Sfântului Mucenic Sava pe malul râului Buzău, în apele căruia a fost martirizat la 12 aprilie 372.

În această zi de mare praznic, Ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi, urmată de un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci și despre importanța cinstirii acestui simbol creștin.

„Când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci și spunem: «În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh», mărturisim credința în Dumnezeu‑Sfânta Treime, dar și credința în Întruparea, Moartea și Învierea Mântuitorului Hristos pe Cruce, ceea ce înseamnă că aceasta nu a constituit doar durere și suferință, ci și speranță pentru înviere. Înseși cuvintele pe care le‑am rostit împreună – «Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim!» – exprimă acceptarea Jertfei răscumpărătoare a Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, dar și afirmarea biruinței Vieții asupra morții, prin Învierea lui Hristos, deoarece nu Crucea singură, înțeleasă ca pătimire, ca suportare a unor chinuri sau necazuri, are ultimul cuvânt în viața omului, ci Crucea unită cu lumina Învierii, care înseamnă pace, bucurie și fericire în Împărăția lui Dumnezeu. Pentru aceasta, Crucea a devenit emblema creștinismului, semn de mărturisire a credinței și armă împotriva diavolului, așa cum foarte inspirat au mărturisit Sfinții Părinți într‑una dintre cântările bisericești: «Doamne, armă împotriva diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă». Așadar, atunci când suntem cuprinși de teamă, când trecem printr‑un necaz, printr‑o încercare sau calamitate naturală, care depășesc puterile noastre de suportabilitate, îndată să ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci și să ne rugăm, zicând: «Doamne, apără‑ne!», «Doamne, păzește‑ne!» sau «Doamne, ajută‑ne!»”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

După oficierea slujbelor prilejuite de hramul bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci”, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a mers la locul de pe malul râului Buzău, unde a fost înălțat un monument în cinstea Sfântului Mucenic Sava. Împreună cu un sobor de opt preoți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfințit Crucea amplasată lângă podul de la intrarea în comuna Mărăcineni, felicitându-i pe toți cei care au contribuit la realizarea monumentului, în frunte cu părintele profesor Mihail Milea.