Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au participat miercuri, 15 septembrie 2021, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți profesori și diaconi în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După încheierea slujbei religioase, părintele profesor Gheorghe Sava-Popa – directorul instituției de învățământ, a evidențiat rezultatele remarcabile obținute de elevii seminariști la examenul de bacalaureat și a mulțumit Ierarhului locului pentru permanenta preocupare arătată față de bunul mers al școlii teologice buzoiene. Totodată, părintele director i-a îndemnat pe elevi să conștientizeze menirea lor în această școală și a subliniat importanța cooperării dintre părinți și profesori pentru ca procesul de instrucție și educație să-și atingă scopul.

În continuare, prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, a transmis un mesaj la începutul anului școlar.

„Dragi elevi, iubiți-vă profesorii, respectați școala, fiți deschiși și receptivi, valorificați-vă potențialul prin studiu și efort! Aveți, în această școală, un spațiu mai mult decât prietenos, un colectiv de profesori obișnuiți cu performanța înaltă, un mediu adecvat nevoilor voastre. Stimați părinți, păstrați permanent legătura cu școala, implicați-vă într-o manieră activă și susținută, sprijiniți profesorii, aveți încredere că aceștia își vor da silința să obțină rezultate foarte bune cu copiii dumneavoastră! Dragi colegi profesori, munca noastră influențează destine, avem puterea de a schimba mentalități, de a crea și dezvolta atitudini, valori și comportamente pozitive, de a determina, în bună măsură, modul în care tinerii se vor raporta la viață. Să-i învățăm să fie buni, generoși, să fie înțelegători cu ceilalți, să-și amplifice credința, înțelepciunea, evlavia, să-i ajutăm să înțeleagă faptul că școala este locul unde ne îmbogățim spiritual și că toată viața trebuie să avem mintea și sufletul deschise pentru a învăța”, a spus domnul inspector Robert-Mugurel Roșioru.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat elevilor, părinților și profesorilor un cuvânt de binecuvântare.

„Această școală, veche de 185 de ani, a scos generații după generații de oameni împliniți, care au slujit cu credință, cu devotament și cu dragoste atât Biserica neamului, cât și alte instituții ale statului român. Pe băncile acestei școli s-au format oameni de foarte bună calitate, care, la rândul lor, au călăuzit comunități de oameni, insuflându-le valorile creștine, ce izvorăsc din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Iată că, în această zi de 15 septembrie, s-a făcut începutul binecuvântat al activității școlare, cu slujba specială săvârșită de părinții profesori, în cadrul căreia, așa cum ați auzit, s-a invocat puterea lui Dumnezeu asupra copiilor, ca să le lumineze mintea spre a-și însuși învățăturile cele bune și folositoare. Vă aflați la vârsta de 14-15 ani, vârsta tinereții, care este presărată cu tot felul de capcane, și aveți nevoie de călăuzire. Așadar, atât părinții care v-au crescut și v-au educat în spirit creștin până în acest moment, cât și profesorii de la Seminarul Teologic care v-au preluat, toți se îngrijesc de formarea voastră. Profesorii își fac datoria, însă depinde foarte mult de elevi cât sunt dispuși să primească, iar dumneavoastră, părinții, trebuie să cooperați cu dascălii, astfel încât materialul nedesăvârșit de acum să poată fi șlefuit încetul cu încetul, pentru ca, la sfârșitul Seminarului, atunci când vor da și examenul de bacalaureat, în perspectiva îndreptării spre diferite facultăți, să fie niște tineri conștienți de rostul viețuirii lor, de ceea ce vor să facă în viață”, a menționat Chiriarhul.

În anul școlar 2021-2022, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, sunt înscriși 103 elevi, în patru clase, iar la grădinițele „Cuvioasa Parascheva” și „Căsuța Piticilor”, cele două structuri ale Seminarului, sunt înscriși 150 de copii.