Duminică, 19 noiembrie 2017, a fost o zi de mare însemnătate pentru credincioșii Parohiei Nicolești, județul Buzău. În biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Viorel Banu – protoiereu al Protopopiatului Râmnicu Sărat, Pr. Marius Asănache – parohul comunității din Nicolești, precum și alți preoți din împrejurimi.

Făcând referire la Evanghelia Duminicii a 26-a după Rusalii, care ne-a prezentat Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (cf. Luca 12, 16-21), Înaltpreasfinția Sa a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre îmbogățirea omului în Dumnezeu.

„Nu întâmplător, Sfânta Biserică a rânduit ca, în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, să se citească astfel de parabole, ci pentru a ne transmite un mesaj foarte clar: să facem bine în jurul nostru, să săvârșim fapte de milostenie, să ne arătăm iubirea față de Dumnezeu, prin iubirea față de aproapele. Mântuitorul încheie parabola cu următoarele cuvinte: «Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună comori sieşi şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu» (Luca 12, 21). Așadar, Hristos vrea ca toți să fim bogați, însă nu cu lucruri materiale. Cele materiale sunt necesare vieții biologice, dar să strângem doar atâtea câte avem nevoie. Important este să ne îmbogățim în Dumnezeu, adunând în trăistuța noastră cea nevăzută faptele milosteniei trupești și sufletești. Ele vor reprezenta bogăția cu care ne vom înfățișa la Judecata cea de obște. Cel care are inimă bună, adică este mărinimos, generos, milostiv, Îl imită, de fapt, pe Dumnezeu Cel iubitor de oameni și mult milostiv”, a precizat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Marius Asănache i-a oferit ierarhului locului o cruce de binecuvântare. Pentru contribuția adusă la înnoirea bisericii, primarul comunei Puiești, Florin Leaua, și dna viceprimar Rodica Bârlă au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană a Nașterii Domnului.

Lăcașul de cult al Parohiei Nicolești a fost ridicat în anul 1887. În perioada 2006-2010, au fost realizate ample lucrări de consolidare și restaurare a sfântului lăcaș. Prin osteneala actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al autorităților centrale și locale, între anii 2012-2013, s-au construit o casă parohială, o sală de hram și o capelă mortuară, care au fost sfințite de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în data de 13 iunie 2013.