La Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a apărut calendarul creștin-ortodox pentru anul 2018, în cinci variante: tip foaie (de perete), tip agendă de buzunar (carneţel), de perete cu spiră metalică, de birou – format mare, de birou – format mic.

Având în vedere că anul 2018 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, toate modelele de calendare sunt ilustrate cu icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și cu icoanele unor sfinți români.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate, printr-o grafică deosebită, sărbătorile şi sfinţii fiecărei zile, dar şi o serie de informaţii utile: zilele de post şi posturile de peste an; zilele aliturgice (în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie) şi zilele cu Liturghie diferită; zilele în care nu se săvârșesc parastase; zile și date importante; sărbătorile bisericești naționale; zilele și sărbătorile legale în care nu se lucrează; zilele în care nu se fac nunți (în anii 2018 și 2019).

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidenţiate separat.

O parte considerabilă din banii încasaţi ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susținerea activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale, social-filantropice și administrative.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire și de comercializare a calendarelor ortodoxe și nu a dat nici unei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea și comercializarea acestora. De aceea, recomandăm achiziționarea calendarelor creștin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor şi mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, de la magazinele de obiecte şi cărţi bisericeşti ale Centrului Eparhial, precum şi de la standul mobil din centrul municipiului Buzău (Piața Dacia), al cărui responsabil cooperează cu Eparhia noastră, pentru a avea siguranța că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei