În Duminica a 29-a după Rusalii, 14 ianuarie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Săhăteni, județul Buzău. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la slujbă.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protopopiatului Buzău I, Pr. Teodor Trentea – parohul comunității creștin-ortodoxe din Săhăteni, precum și alți preoți din parohiile vecine.

Pornind de la fragmentul evanghelic al vindecării celor zece leproși (cf. Luca 17, 12-19), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța virtuții recunoștinței în viața creștinilor.

„Sentimentul de recunoștință se exprimă prin rugăciune, prin străduința de a face binele, la rândul tău, așa cum a făcut Hristos Domnul cu cei zece leproși și cum face cu fiecare dintre noi. El ne îndeamnă să fim buni, milostivi, iertători, răbdători și să ne iubim unii pe alții, în interiorul comunității. Când cineva se poticnește pe cale, sub povara crucii, noi, îndată, să-i venim în ajutor, căci spune Sfântul Apostol Pavel: «Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos» (Galateni 6, 2). Evanghelia de astăzi scoate în evidență, în primul rând, importanța acestei virtuți creștine a recunoștinței. Să medităm mai mult la ea și să o cultivăm în sufletele noastre, mai ales, în sufletele copiilor. Să-i învățăm de mici să fie recunoscători părinților, bunicilor, nașilor, dascălilor, să fie ascultători și împlinitori ai Evangheliei Mântuitorului Hristos”, a precizat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Teodor Trentea i-a mulțumit chiriarhului locului pentru prezența în mijlocul credincioșilor acestei parohii și i-a dăruit o Sfântă Scriptură.

Lăcașul de cult a fost construit în anul 1856, de către proprietarul moșiei Săhăteni, Nicolae Mareș. În anul 2009, în imediata apropiere a bisericii, a fost ridicată o nouă clopotniță.