Miercuri, 16 august 2023, după Sfânta Liturghie oficiată întru pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni la Catedrala Copiilor din municipiul Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a deplasat la Mănăstirea Ciolanu, pentru a săvârși slujba de binecuvântare a unor obiective înnoite din incinta așezământului monahal.
La eveniment au participat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri eparhiali și protoierei, protos. Veniamin Anghel, starețul mănăstirii, alături de ceilalți călugări și frații ai obștii.
În cuvântul rostit la finalul rânduielii de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a explicat necesitatea lucrărilor întreprinse la Mănăstirea Ciolanu, care reprezintă o adevărată carte de vizită pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, datorită istoriei și vieții duhovnicești intense de aici, timp de sute de ani.
„Ne aflăm într-un amplu proces de înnoire a Mănăstirii Ciolanu, lavra Eparhiei noastre, care a fost în atenția tuturor ierarhilor de la Buzău, mai ales începând cu Chesarie, ctitorul bisericii mari. Eu, în calitate de chiriarh, și frățiile voastre, în calitate de colaboratori ai chiriarhului – consilieri și protoierei –, nu ne facem decât datoria de conștiință de a contribui și noi, în vremea noastră, la păstrarea, conservarea așezământului monahal pe care l-am primit, ca pe un patrimoniu de mare preț, de la înaintași, dar și de a adăuga ceea ce se mai impune pentru timpurile pe care le parcurgem. Cea mai mare bucurie a mea este oferită de faptul că aici s-au pus bazele unei obști monahale cu părinți tineri, studioși, inimoși, cu dragoste față de Biserică, smeriți, ascultători și, mai ales, iubitori de slujbă, în frunte cu părintele stareț Veniamin, dându-ne curaj să continuăm, cu aceeași râvnă, lucrarea pe care am început-o”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultimii trei ani au vizat următoarele obiective: Sala „Consilium” – pentru întrunirea Consiliului mănăstiresc; eclesiarhia și biblioteca mănăstirii; casa arhierească – pentru arhiereul care se va retrage din funcție; Casa „Benedict” din cadrul viitorului cămin preoțesc dedicat îngrijirii preoților retrași la pensie; pangarul mănăstiresc, flancat de 2 lumânărare, pentru uzul pelerinilor și închinătorilor sfântului lăcaș.