Credincioșii prezenți duminică, 13 mai 2018, la biserica „Tuturor Sfinților” din municipiul Buzău, cunoscută și sub numele de „Eroilor, au trăit un moment de mare sărbătoare. Lăcașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în urma unor importante lucrări de renovare, efectuate între anii 2017-2018. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali, protoierei și alți clerici invitați. În continuare, a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, precum și pentru eroii neamului, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

La eveniment au participat sute de buzoieni, alături de reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, dar și ai Armatei.

Pornind de la fragmentul evanghelic al Duminicii a 6-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a precizat că, prin vindecarea orbului din naștere (cf. Ioan 9, 1-38), Mântuitorul Hristos „ne transmite tuturor că El este «Lumina lumii» (Ioan 9, 5) și că noi avem nevoie de lumină. Avem nevoie nu numai de lumina de la soare, ci și de lumina dumnezeiască, pe care El ne-o dăruiește tuturor. Important este să ne deschidem și mintea, și sufletul și să ne facem vrednici de a primi această lumină dumnezeiască, pentru că doar în lumină și în adevăr ne putem simți cu toții împliniți și împăcați sufletește. În lumină și în adevăr, vom reuși să păstrăm și unitatea de credință, și unitatea de neam, pentru care s-au jertfit, pe câmpurile de luptă, atâția înaintași ai noștri”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Totodată, ierarhul a adresat mulțumiri oficialităților locale și tuturor celor ce au sprijinit refacerea bisericii.

În semn de recunoștință pentru activitatea depusă la înfrumusețarea lăcașului de închinare, preotul paroh Ioan Necula a fost hirotesit iconom. La rândul său, primarul municipiului Buzău, Dl Constantin Toma, a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Biserica având hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ioan Rusul” a fost ridicată în perioada 1927-1929, după planul arhitectului Grigore Grigorescu, la inițiativa unui comitet de doamne creștine, coordonat de generalul Traian Epure, în cinstea și spre pomenirea eroilor români, a celor 220 de ofițeri și 6600 de ostași ai Diviziei a 5-a Buzău, care s-au jertfit în Războiul pentru reîntregirea neamului, între anii 1916-1919. Din cauza bombardamentelor din anul 1944, precum și a cutremurelor din 1977 și 1986, sfântul lăcaș a suferit avarii semnificative.

În perioada 2017-2018, prin strădania actualului paroh și a preotului coslujitor Constantin-Ciprian Grigore, ajutați de enoriași, dar mai ales de Primăria municipiului Buzău, s-au realizat importante lucrări de renovare a bisericii, care au presupus consolidarea în interior și la exterior, înlocuirea acoperișului, a pardoselii și a tâmplăriei, refacerea pridvorului și a veșmântarului. De asemenea, lăcașul de cult a fost împodobit cu o catapeteasmă nouă, cu strane din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare.