În perioada 24-28 martie 2014, a avut loc reuniunea europeană de lucru, în cadrul proiectului multilateral Comenius intitulat „Living Together – Helping Each Other“ („Trăind împreună, să ne ajutăm unul pe celălalt“), la care Seminarul Teologic Ortodox din Buzău este partener.  Această activitate s-a desfăşurat la Spojená škola din Svidnik, Slovacia, şi a avut ca temă prezentarea unor lucrări literare în limba engleză – poezii şi eseuri – realizate de elevii participanţi, pe tema voluntariatului şi a impactului unui astfel de proiect în viaţa unui tânăr european.

La această întâlnire au fost invitaţi câte doi profesori şi o echipă de elevi participanţi din fiecare ţară, Seminarul Teologic Ortodox din Buzău delegând pe părintele profesor Cristian Marius Dima, titularul catedrei de Limbi moderne şi coordonatorul român al proiectului, pe Dna Daniela Anghel, profesor de Tehnologia Informaţiei şi Comunicării, precum şi următorii elevi seminarişti: Cosmin Gheorghe, Alexandru Adam, Emilian Apostolescu, Nicolae Nistor şi Dragoş Păle.

„Aceştia au luat parte la programul propus de gazde şi au retrăit bucuria de a fi împreună cu colegi şi – deja – prieteni din toată Europa, împărtăşind, spre folos comun, sentimentele şi visele pe care şi le-au împlinit în proiect, întrebările şi răspunsurile asupra lumii şi asupra propriei persoane şi nu în ultimul rând, surpriza de a întâlni o comunitatea ortodoxă slovacă, caracterizată de ospitalitate, hărnicie şi grija pentru moştenirea spirituală încredinţată“, a precizat părintele profesor Cristian Marius Dima.

Au fost organizate ateliere de scriere şi de creaţie artistică, cu tema sfintelor sărbători care se apropie, iar la sfârşitul programului, au fost efectuate vizite culturale în regiune, continuând periplul european al demersului şcolar pentru promovarea voluntariatului.

Competiţia „Made for Europe

Tot în această perioadă, echipa de proiecte europene a Seminarului buzoian a participat la competiţia „Made for Europe“, faza judeţeană, unde a obţinut premiul I, calificându-se la faza naţională, care se va desfăşura săptămâna viitoare. Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional „Made for Europe“, în vederea valorizării şi promovării experienţelor pozitive acumulate de unităţile de învăţământ preuniversitar în derularea proiectelor finanţate prin programele comunitare din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Etapa naţională se va desfăşura la Braşov, în perioada 9-12 aprilie 2014.

Competiţia naţională Şcoală Europeană

„În fine, ultima, dar nu şi cea din urmă ştire despre evoluţia europeană a celei mai vechi şcoli medii din Buzău este înscrierea în competiţia naţională Şcoală Europeană, sub egida aceluiaşi Minister al Educaţiei Naţionale, ediţia 2014. Seminarul nostru este singura şcoală buzoiană care participă în acest an la notoria competiţie a calităţii, sperând să se alăture pleiadei de şcoli buzoiene deja premiate, care au înregistrat succese europene notabile în activităţile şcolare formale şi non-formale desfăşurate, prin proiecte de mobilitate şi cooperare europeană“, a mai precizat părintele profesor Cristian Marius Dima.

Aflată la cea de a XI-a ediţie, Competiţia „Şcoală Europeană“ este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei Naţionale care se bucură de recunoaştere din partea instituţiilor europene. La cele zece ediţii ale competiţiei (2004-2013) au participat 1445 unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 311 au primit certificatul şi trofeul „Şcoala Europeană“.

Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană“ este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. Competiţia constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii.