La Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău s-a desfăşurat, marţi, 1 aprilie 2014, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească pentru teologii care vor să ocupe un post clerical în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Comisia de evaluare, prezidată de ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a fost formată din membri ai administraţiei eparhiale, dar şi din cadre didactice de la Seminarul buzoian.

Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor le-a vorbit tinerilor teologi despre importanţa acestui examen pentru cei care doresc să primească Taina Hirotoniei:Un examen ca acesta va reflecta ce cunoştinţe de teologie aţi dobândit, cum reuşiţi să le valorificaţi, raportându-vă la realităţi, şi, de asemenea, dacă sunteţi orientaţi în ceea ce priveşte capacitatea de a păstori o comunitate de credincioşi; în ce măsură veţi reuşi să comunicaţi cu celălalt. Fără îndoială, învăţătura de credinţă ortodoxă, cunoştinţele teologice sunt vitale, dar preotul trebuie să ştie şi să cânte, să slujească, să cunoască rânduielile bisericeşti şi, apoi, să arate, cum spuneam, această capacitate de a comunica.

Cei 14 candidaţi au susţinut o probă scrisă la Dogmatică şi alta orală, în cadrul căreia le-au fost testate cunoştinţele pastoral-misionare, sacramental-liturgice şi administrativ-sociale.

Următoarea sesiune a examenului de capacitate preoţească va avea loc în toamna acestui an.