În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, vineri, 10 mai 2024, la Mănăstirea vrânceană Trotușanu, slujbele specifice acestei sărbători au fost oficiate Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae și a Sfintei Mari Mucenițe Anastasia Romana, apoi a oficiat Aghiasma mică, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, arhim. Filaret Urse, duhovnicul mănăstirii, precum și alți slujitori ai Sfintelor Altare.

Predica a fost rostită de Arhiepiscopul Ciprian, care a vorbit despre praznicul din vinerea Săptămânii Luminate, închinat Maicii Domnului, explicând că Preasfânta Fecioară Maria este rugătoare și mijlocitoare pentru noi înaintea Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, mai ales în momentele grele ale vieții.

„Maica Domnului, fiind chipul sau icoana prin excelență a Bisericii lui Hristos, ne îndeamnă să alergăm totdeauna cu grăbire spre sfintele lăcașuri și să invocăm, în rugăciune, ajutorul Fiului ei, singurul Doctor desăvârșit, Care, prin mijlocirea ei, oferă vindecare sufletească și trupească tuturor celor ce au credință, se pocăiesc și împlinesc poruncile Sale evanghelice. Din această perspectivă, Biserica este spitalul duhovnicesc unde credinciosul își află nu doar alinarea suferințelor, ci chiar vindecarea lor și, mai presus de toate, izbăvirea de rănile morții și de atacurile vrăjmașului diavol dezlănțuite împotriva celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”, a precizat Ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul de ieromonahi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, a ieșit în procesiune în fața bisericii Mănăstirii Trotușanu, unde a săvârșit Sfințirea cea mică a apei, după care Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioși prin stropirea cu aghiasmă.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Stavrofora Dionisia Borcea, stareța mănăstirii, i-a mulțumit Arhipăstorului locului, în numele obștii de maici, pentru prezență și slujire, dar și pentru dragostea părintească manifestată față de așezământul monastic.