Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nord din municipiul Focșani și-a cinstit luni, 29 aprilie 2019, ocrotitorul spiritual, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Marele Mucenic să fie sărbătorit anul acesta în a doua zi de Paști. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica parohială, care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Marian Gegea – consilier eparhial, Pr. Aurel Boțan – protopop al Protoieriei Focșani I, Pr. Culiță Enache – Parohia Jorăști, și Pr. Daniel Dumbravă – Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nord din Focșani.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat exemplul de curaj al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în ceea ce privește mărturisirea credinței în Hristos.

„Astăzi, sărbătorim pe un mare mucenic și purtător de biruință, un sfânt militar care a înțeles să-L mărturisească pe adevăratul Împărat cu prețul vieții, negând calitatea de zeu a împăratului Dioclețian, în armata căruia se afla ca ofițer superior, conducând chiar garda acestuia. Biserica l-a numit «purtător de biruință», după cum Hristos Domnul a fost biruitorul morții, al iadului și al păcatului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este reprezentat în iconografie îmbrăcat în armură militară, pe cal și cu o suliță, înjunghiind un balaur. Balaurul simbolizează aici răul, pe care Sfântul Gheorghe l-a biruit, mărturisindu-și credința fără rușine și fără teamă”, a afirmat Arhiepiscopul Ciprian.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată până în prezent, Pr. Daniel Dumbravă a primit rangul onorific de iconom.

Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nord, monument istoric, a fost construită în anul 1819, de către enoriași, cu ajutorul epitropului Iordache Lupu. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a trecut prin mai multe lucrări de reparații. În perioada 1994-1997, pridvorul și catapeteasma sfântului lăcaș au fost restaurate.