„Rugăciunea celor vii pentru cei răposați, unită cu fapta de milostenie, are valoare soteriologică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în cuvântul de învățătură adresat duminică, 27 februarie 2022, credincioșilor Parohiei Cochirleanca II, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău.

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne), Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi, în biserica din localitate, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

Pornind de la pericopa evanghelică duminicală (Matei 25, 31-46), Arhipăstorul locului a explicat, în omilia sa, că Mântuitorul Iisus Hristos ne judecă îndată după părăsirea acestei lumi trecătoare, luând în considerare starea spirituală în care ne-am aflat în momentul despărțirii sufletului de trup.

„Potrivit învățăturii noastre de credință, după patruzeci de zile de la moartea biologică, este supus judecății particulare doar sufletul, căruia i se rânduiește un loc Dincolo, în funcție de faptele săvârșite în viață. La Judecata cea de obște, însă, omul întreg, trup și suflet, va primi ceea ce i se cuvine, pentru că, de la moartea biologică până la învierea trupurilor și unirea acestora cu sufletele, starea spirituală a fiecărui creștin mutat la cele veșnice poate fi ameliorată sau chiar schimbată, în funcție de faptele bune pe care cei vii le săvârșesc în contul celor răposați. Acesta este și motivul pentru care sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți este dedicată celor adormiți întru Domnul, fiind numită «Moșii de iarnă». Atât la moșii de iarnă și de vară, cât și în zilele de sâmbătă din Postul Mare, până în ajunul Floriilor, pomenim pe toți cei adormiți din neam în neam, având convingerea că rugăciunea celor vii pentru cei răposați, unită cu fapta de milostenie, are valoare soteriologică”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Lăcașul de cult al Parohiei Cochirleanca II a fost construit între anii 1995-1997, prin strădania preotului Gheorghe Ispas. Începând cu anul 2011 și până astăzi, credincioșii din această comunitate se află sub păstorirea părintelui Ion Porumb.