Ceainăria Culturală din municipiul Buzău a găzduit vineri, 24 iunie 2022, evenimentul Cultură, spiritualitate și identitate națională, organizat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV). Manifestarea s-a bucurat de prezența Ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, având în centru lansarea cărții „Contează cu adevărat”, scrisă de doamna Ana Căsuță, membră a SNFOR – ABV.

Printre participanți s-au numărat părinți consilieri eparhiali și protoierei, invitați din Buzău și din alte zone ale țării, precum și o parte dintre membrele SNFOR – ABV, care au putut admira un decor ce a reunit expoziții de ii tradiționale și costume populare din diverse părți ale Eparhiei, carte veche românească și fotografii ale icoanelor de sfinți realizate din fire de zahăr colorat pentru ornat coliva.

Evenimentul a fost moderat de doamna Neluța Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV, care a vorbit, în deschidere, despre sărbătoarea populară a Sânzienelor, dar și despre semnificațiile iei românești, ca element identitar pentru atâtea generații, veacuri de-a rândul, apoi a conturat biografia și realizările în plan profesional ale dnei Ana Căsuță, originară din localitatea Roznov, județul Neamț. În continuare, doamna Viorica Georgeta Țârdeanu, vicepreședinte al SNFOR – ABV, a realizat o recenzie a cărții „Contează cu adevărat”, evidențiind ideile principale care se desprind din lecturarea fiecărui capitol.

A urmat prelegerea pr. protoiereu Florin Țuscanu din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care și-a exprimat impresiile personale despre volum, precizând că, și în cazul acestui eveniment, se împletesc două coordonate: cultul și cultura. Părintele protoiereu de Roman este un pasionat colecționar de carte veche bisericească, expunând, cu acest prilej, titluri precum Liturghierul de la Buzău, din 1840, sau Psaltirea de la Râmnic, din 1779.

Alocuțiuni pe marginea cărții „Contează cu adevărat” au mai susținut și alți apropiați ai autoarei: dl ing. comandor Vasile Prăjescu, redactor-șef al revistei „Origini”, coleg de catedră al dnei Ana Căsuță la Institutul Militar de Aviație Boboc, care a prezentat și cartea „Cei patru titani ai neamului românesc” a lui Ioan Birta; dna prof. Liliana Lupoaie, preoteasă venită din Arhiepiscopia Dunării de Jos; dna lect. univ. dr. ing. Andreea Căsuță, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București, nora autoarei; pr. Gheorghe Banu, fost profesor la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău; pr. Ionuț Constantin, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, duhovnicul autoarei, care a sprijinit-o în acest demers, verificând acuratețea informațiilor teologice și a surselor patristice citate în carte.

În cadrul evenimentului, doamna Ana Căsuță a rostit un cuvânt de mulțumire pentru susținerea și binecuvântarea primite din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian. Potrivit acesteia, „cartea oferă, în partea întâi, contextul personal în care au apărut și s-au alcătuit realitățile consemnate cu onestitate, iar în partea a doua sunt aduse argumente științifice și teologice privind ceea ce contează cu adevărat pentru autoare, argumente în legătură cu care se schițează o sinteză în partea a treia”. În viziunea doamnei Căsuță, „subiectul acesta – despre necuprinsul din Univers și din noi înșine – poate interesa pe oricine și va rămâne mereu actual, chiar dacă percepția omului contemporan va evolua mereu”.

La final, Chiriarhul a mărturisit că, în urmă cu exact un an, a primit un exemplar cu dedicație din partea autoarei, la un eveniment al SNFOR – ABV, citindu-l cu fascinație și apreciind că volumul poate fi de un real folos în plan educativ, mai ales pentru tinerii elevi seminariști sau studenți.

„Am fost plăcut impresionat să descopăr că una dintre membrele discrete și delicate ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia noastră se distingea printr-o lucrare concretă, al cărei titlu – «Contează cu adevărat» – incita, desigur, interesul cu o sintagmă pe care noi o rostim deseori și o raportăm la diverse lucruri despre care afirmăm, cu toată tăria, că ele chiar contează în mod deosebit. Am constatat că această carte, ce atrage la o lectură intensă, dezvăluie calitatea doamnei Ana Căsuță de scriitoare. Cartea vorbește despre anumite lucruri extrem de interesante, îndeosebi de natură științifică, dar ceea ce m-a fascinat și mi-a atras cel mai mult atenția a fost faptul că domnia sa este o cunoscătoare nu doar a lucrărilor de specialitate din domeniul propriu, ci și a operelor Sfinților Părinți sau ale teologilor de seamă, precum părinții profesori Dumitru Stăniloae și Dumitru Popescu”, a spus Arhiepiscopul Ciprian.

Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural-educațional, a achiziționat un număr mare de exemplare ale cărții „Contează cu adevărat”, pentru le oferi elevilor merituoși, ca o recunoaștere a valorii unei astfel de lecturi pentru formarea intelectuală și duhovnicească a acestora.