Vineri, 24 iunie 2022, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii Parohiei Herăști din comuna buzoiană Grebănu, Protoieria Râmnicu Sărat, au primit binecuvântare arhierească. Aceștia au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, fiu al satului, mutat la Domnul în ziua de 20 mai 2020.

În predica adresată credincioșilor, Părintele Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre viața ascetică pe care Sfântul Ioan Botezătorul a dus-o în pustie și despre misiunea lui specială.

„Sfântul Prooroc Ioan trăia în permanentă comuniune cu Dumnezeu, prin rugăciune, încât nimic nu îl făcea să se atașeze de lumea înconjurătoare, hrănindu-se doar cu lăcuste și cu miere sălbatică (cf. Matei 3, 4). În felul acesta, s-a pregătit pentru misiunea pe care avea să o îndeplinească la împlinirea vârstei de 30 de ani, atunci când s-a apropiat de râul Iordan și a revenit printre oamenii pe care îi părăsise, rostind cuvintele: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 3, 2). Sfântul Ioan era convins că, în mijlocul oamenilor, a apărut Cel despre Care vorbiseră proorocii și înțelegea că acum el trebuie să Îi pregătească calea. Cum I-a pregătit calea lui Mesia, adică Mântuitorului Iisus Hristos? Îndemnându-i pe oameni să se pocăiască, să renunțe la faptele cele rele, să-și schimbe modul de a gândi și de a se comporta unii față de alții, dar mai ales în raport cu Dumnezeu”, a subliniat Arhipăstorul locului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Tot în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a sfințit noul complex al Parohiei Herăști, ridicat în perioada 2019-2022, care cuprinde o casă de prăznuire, o capelă mortuară și o bibliotecă.

În semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată în comunitate, preotul paroh Leonaș Bedereag a primit rangul onorific de iconom.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anii 1902-1903. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de consolidare și restaurare, cu sprijinul Arhiepiscopului Pimen și al enoriașilor, fiind resfințit în data de 5 iunie 2011.