Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent joi, 27 decembrie 2018, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău, unde a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit opt preoți și patru diaconi.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evocat personalitatea primului martir al Bisericii creștine.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan a dat paradigma iubirii față de vrăjmași, așa cum a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos Însuși. El L-a imitat pe Hristos Domnul și a arătat că se poate împlini porunca iubirii vrăjmașilor. Este un lucru foarte dificil, dar Sfântul Ștefan și alții care au urmat după el ne-au dovedit că nu este imposibil. […] Suntem creștini, am fost botezați în numele Sfintei Treimi, iar prin credință, Îl mărturisim pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și a noastră mântuire. Dacă Îl mărturisim, aceasta înseamnă că trebuie să și împlinim poruncile Sale. Mântuitorul a spus că acela este prietenul Său, care face ceea ce îi poruncește El (cf. Ioan 15, 14)”, a afirmat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Silviu-Ioan Dobrotă – slujitor la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Buzău, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Racovițeni, Protoieria Râmnicu Sărat.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și psalții Catedralei Voievodale au oferit răspunsurile la strană.