Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a slujit duminică, 26 ianuarie 2020, în Parohia Precista din municipiul Focșani. Chiriarhul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și trei diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat fragmentul evanghelic din Duminica a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10), care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu vameșul.

„Hristos Domnul ne cercetează în fiecare zi și caută să ne determine în hotărârea noastră de a ne îndrepta. Nu ne silește, pentru că ne respectă libertatea, dar ne îndeamnă în mod tainic: «Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine» (Apocalipsa 3, 20). Și ce poate fi mai îmbucurător decât să fii vizitat, în adâncul sufletului, de Însuși Hristos? De aceea, indiferent de greutățile cu care ne confruntăm, să nu ne pierdem niciodată nădejdea în pronia divină, în dragostea și bunătatea lui Dumnezeu, Care este îndelung-răbdător și așteaptă să ne lămurim noi înșine cu starea noastră duhovnicească și mai ales cu privire la consecințele propriilor noastre alegeri. El este răbdător și, în momentul în care a simțit un impuls cât de mic, o dorință înfiripată în suflet de îndreptare, ne cercetează, picură din harul Preasfântului Duh asupra noastră și ne ajută să ne îndreptăm”, a afirmat Ierarhul locului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Biserica fostei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” – Precista din Focșani a fost zidită în partea moldoveană a orașului, la începutul secolului al XVIII-lea, de către Nicolae Mavrocordat. Lăcașul de cult a devenit biserică de mir după secularizarea lui Cuza, fiind reparat și consolidat în repetate rânduri.