Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și-a sărbătorit joi, 30 ianuarie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de părinți consilieri eparhiali și preoți profesori ai școlii teologice, în Catedrala Arhiepiscopală din municipiu, aflată și ea sub oblăduirea celor trei corifei ai Ortodoxiei.

Așa cum este tradiția la această sărbătoare, un elev din clasa a XII-a a predicat despre viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi.

În cuvântul adresat credincioșilor și elevilor seminariști, Arhiepiscopul Ciprian a explicat motivele pentru care acești mari sfinți ai Bisericii au fost aleși ca ocrotitori ai învățământului teologic din întreaga lume ortodoxă.

„La Primul Congres al Facultăților de Teologie din 1936, desfășurat la Atena, s-a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, să fie patronii, prin excelență, ai școlilor teologice – și ai seminariilor, și ai facultăților de teologie. În țara noastră, acea hotărâre s-a pus în practică din 1949, grație implicării vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina. Așa se face că și Seminarul Teologic din Buzău are ca ocrotitori pe acești trei mari dascăli și ierarhi. Observăm aici că, deși aceștia nu au fost profesori, în sensul actual al cuvântului, pentru că nu au profesat nicăieri, totuși, au fost aleși ca ocrotitori ai școlilor de teologie, ai profesorilor, studenților și elevilor. De ce? Pentru că, prin cultura arătată, acumulată încă din copilărie, apoi, prin adâncirea studiului Sfintei Scripturi, interpretată în duh de smerenie și credință față de Dumnezeu, ei au devenit dascăli, învățători, profesori, luminători ai tuturor creștinilor din Biserica lui Hristos, indiferent de pregătirea lor intelectuală”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Alexandru-Mihail Savin – absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, Protoieria Focșani I. De asemenea, Arhid. Constantin-Iustin Stoica – profesor de Muzică Psaltică la Seminarul buzoian, a primit hirotonia întru preot pe seama Catedralei „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Buzău.

La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei Arhiepiscopale, profesorii și absolvenții Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, trecuți la cele veșnice.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Ziua a continuat cu tradiționala serbare de hram, în cadrul căreia cele două formații ale instituției de învățământ teologic buzoiene, Corul Bizantin, pregătit de Pr. Prof. Constantin-Iustin Stoica, și Corul „Credo in Deo”, dirijat de Arhid. Prof. Gianin-Cristian Oprea, au interpretat cântări în cinstea Sfinților Trei Ierarhi și piese patriotice, iar elevi seminariști au recitat poezii.