În Duminica a 25-a după Rusalii, 12 noiembrie 2017, credincioșii Parohiei Valea Viei, județul Buzău, au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. În cadrul slujbei, diaconul Mihai Pelmuș a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Varlaam, Protoieria Pătârlagele.

Soborul slujitorilor a fost format din: Pr. Paul Gavrilă – parohul comunității din Valea Viei și protoiereu al Protopopiatului Pătârlagele, Pr. Florentin Duca – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, precum și alți preoți din parohiile vecine. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică a duminicii, referitoare la Pilda samarineanului milostiv.

„Să confirmăm iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru prin fapte concrete, așa cum a făcut samarineanul milostiv din Evanghelia de astăzi. Să arătăm milă, compasiune, iubire față de semenul nostru, care este orice om, fără deosebire de neam, de categorie socială. Prin urmare, să rămână în mintea dumneavoastră îndemnul pe care Mântuitorul l-a adresat învățătorului de lege: «Mergi şi fă şi tu asemenea» (Luca 10, 37). Îmi exprim speranța că frățiile voastre, în calitate de fii ai Părintelui ceresc și frați mai mici ai lui Hristos, ați înțeles cât de important este să vă trăiți viața în conformitate cu Evanghelia, care are în centru porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Ca semn de prețuire, părintele Paul Gavrilă i-a oferit chiriarhului locului o icoană a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Lăcașul de cult a fost construit între anii 1876-1879, de către Dimitrie Oprea Gavriloiu, pe locul altei biserici mai vechi, ctitorită de tatăl acestuia, Oprea Gavriloiu. În curtea sfântului lăcaș, funcționează o casă de prăznuire, ridicată prin contribuția domnului Stelian Mihălcescu, în memoria Mitropolitului Irineu Mihălcescu, fiu al Parohiei Valea Viei.