În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 12 iunie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Mina și Schimbarea la Față din municipiul Buzău. Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protoieriei Buzău I, Pr. paroh Vespasian Negoiță, Pr. coslujitor Alexandru Pripon – secretar eparhial, Pr. Dima Stamate și Pr. Constantin Moise. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei.

Ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la slujbă, în care a aprofundat textul pericopei evanghelice duminicale, explicând legătura dintre cunoașterea lui Dumnezeu și viața veșnică.

„În această duminică, ați ascultat un fragment semnificativ din Evanghelia după Ioan, capitolul 17, versetele de la 1 la 13. După ce a săvârșit Cina cea de Taină în Joia Mare, înainte de Sfintele Sale Pătimiri, Mântuitorul Hristos le-a adresat ucenicilor ultimele Sale învățături, pe care le putem considera un testament spiritual, încredințat celor apropiați ai Săi, înainte de a-Și da viața pentru mântuirea oamenilor.

La un moment dat, Domnul Hristos, ridicându-Și ochii spre cer, S-a rugat Părintelui ceresc pentru unitatea Bisericii, pe care urma să o întemeieze prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei, apoi, prin trimiterea Duhului Sfânt, în ziua Cincizecimii, asupra Sfinților Apostoli, când a luat ființă, în chip văzut, Biserica Sa, în calitatea ei de comunitate de credincioși, uniți prin aceeași credință în Preasfânta Treime, respectiv, în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit, înviat și înălțat la ceruri. S-a rugat Tatălui ceresc, spunând: «Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui» (Ioan 17, 1-2).

Aici, se cuvine să medităm cu foarte multă atenție și responsabilitate asupra conceptului de «viață veșnică», despre care facem vorbire în fiecare duminică și sărbătoare. La Taina Sfântului Botez, dar și la Sfânta Liturghie, când rostim Crezul, afirmăm către sfârșit: «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie», adică viața veșnică. Apoi, Mântuitorul Însuși ne explică în ce constă viața veșnică: «Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis» (Ioan 17, 3). Așadar, viața veșnică înseamnă să-L cunoști pe Dumnezeu, prin Iisus Hristos și sub înrâurirea Duhului Sfânt, Care lucrează și va lucra în Biserică până la sfârșitul veacurilor. Pe Dumnezeu, însă, nu-L poți cunoaște ca pe un om oarecare, pentru că nu-L poți vedea față către față. Cel care L-a făcut vizibil oamenilor, prin ochii minții sau ai credinței, a fost Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care este «chipul Tatălui», iar creștinul care crede drept și viețuiește potrivit Evangheliei lui Hristos are parte de viața veșnică, atât aici, pe pământ, cât și Dincolo, în Împărăția lui Dumnezeu; viața veșnică este de fapt viața de comuniune cu Dumnezeu, care se dobândește prin rugăciune smerită, prin ascultare față de Biserică, prin săvârșțirea faptelor iubirii creștine și prin împărtășirea cât mai deasă cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, la Sfânta Liturghie“, a afirmat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Locașul de cult al Parohiei Sfântul Mina din Buzău a fost sfințit în data de 8 noiembrie 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.