Liturghie arhierească şi hirotesii la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

În Duminica a 25-a după Rusalii, 15 noiembrie 2015, Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din municipiul Buzău a fost plină de credincioşi, veniţi să participe la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat cine este aproapele nostru şi cum ne putem arăta iubirea faţă de acesta:

„Sensul duhovnicesc sau spiritual al cuvântului «aproape» arată că nu contează distanţa, ci comuniunea dintre oameni, gândul şi rugăciunea pe care le înalţi către Dumnezeu pentru cineva pe care nu l-ai cunoscut, despre care doar ai auzit, sau pentru cei pe care poate chiar i-ai cunoscut şi faţă de care trebuie să ai o atitudine creştinească. Din fericire, dreptcredincioşii noştri creştini au manifestat şi manifestă întotdeauna solidaritate şi compasiune faţă de cei ce trec prin diferite drame, tragedii. Ne aflăm încă în perioada aceasta, în care aerul pe care îl respirăm este plin de suferinţă, de durere, de mâhnire, când semeni de-ai noştri din ţară, mai ales tineri, au plecat în lumea de dincolo, în urma unui tragic accident. Familii îndoliate sau îndurerate au nevoie de sprijin şi este un lucru minunat că toţi au sărit în ajutorul lor. În pofida interpretărilor dintre cele mai curioase, creştinii care au cu adevărat conştiinţă şi care ajută nu pentru a fi văzuţi şi lăudaţi, ci din convingere şi în ascuns, au arătat că sunt aproapele omului aflat în suferinţă“, a subliniat Chiriarhul de la Buzău.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârşit hirotesia întru arhimandrit a părinţilor protosingheli Teoctist Basarab şi Sofian Ardelean, duhovnici la două aşezăminte monahale importante din judeţul Vrancea: Mănăstirea Dălhăuţi, respectiv Schitul Soveja. Părintele arhimandrit Teoctist Basarab este şi exarhul mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei Buzăului şi Vrancei.