Duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, a fost sărbătorită de obștea Mănăstirii buzoiene Podul Bulgarului prin participarea la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi, în biserica mare a așezământului monahal, aflată sub ocrotirea Sfintei Treimi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul George Oprea a fost hirotonit în treapta preoției, pe seama Parohiei Niculești din Protoieria Buzău I, iar tânărul Marius-Augustin Milea, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta diaconiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a prezentat semnificația rugăciunii arhierești rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, în Grădina Ghetsimani, înainte de Sfintele Sale Pătimiri.

„Astăzi, la Sfânta Liturghie, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în anul 325 la Niceea, Părinții au rânduit să se citească acel fragment evanghelic din cuvântarea de despărțire a Mântuitorului, numită și «Rugăciunea arhierească» (Ioan 17, 1-13). Prin aceasta, Hristos Domnul Îl invoca pe Dumnezeu-Tatăl, rugându-L să Îl preaslăvească în momentele în care se apropiau Sfintele Pătimiri, așa cum și El L-a preaslăvit pe Tatăl, prin însăși viața Sa pământească, propovăduind oamenilor pe Dumnezeu Cel unul în ființă și întreit în Persoane. S-a rugat pentru Sine, cu puțin timp înainte de moartea pe Cruce, S-a rugat pentru ucenicii Săi, care I-au devenit apostoli și prieteni, și S-a mai rugat pentru toți creștinii de atunci și până la sfârșitul veacurilor, pentru toți oamenii care aveau să Îl accepte pe El ca Dumnezeu adevărat și Om adevărat. În acea rugăciune a Mântuitorului întâlnim sintagma «ca toți să fie una» (Ioan 17, 21), adică «una în Hristos». S-a rugat ca toți să creadă la fel, să simtă la fel, să Îl preaslăvească pe Dumnezeu la fel, să cinstească pe Maica Domnului și pe sfinții lui Dumnezeu la fel, nu după cum consideră fiecare, ci așa cum ne-a învățat El. S-a rugat «ca toți să fie una», știind că vrăjmașul diavol, dezbinătorul prin excelență, va încerca permanent să îi îndepărteze pe oameni de calea care duce spre Dumnezeu”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

La final, pr. protoiereu Cristian Asănache i-a mulțumit Ierarhului locului, în numele maicii starețe Ecaterina Taman și al celorlalte monahii, pentru slujire și pentru cuvântul de întărire în dreapta credință a Bisericii.