Credincioșii Parohiei Fințești din comuna Năeni, județul Buzău, s-au rugat, duminică, 3 decembrie 2017, împreună cu ierarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, după care a sfințit clopotnița parohiei. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Centrului Eparhial de la Buzău.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Daniel Florea – secretar în cadrul aceleiași protoierii, Pr. Daniel Nica – parohul comunității din Fințești, precum și alți preoți din împrejurimi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat fragmentul evanghelic al Duminicii a 31-a după Rusalii, care ne-a înfățișat minunea vindecării orbului din Ierihon (cf. Luca 18, 35-43).

„Mântuitorul Iisus Hristos le-a arătat tuturor că este grabnic ajutător celor care cer milă de la El în rugăciune și milostiv față de oamenii necăjiți, întristați, bolnavi, singuri, părăsiți de către oameni, dar pe care Dumnezeu nu-i părăsește niciodată. Iată cum acest cerșetor orb a devenit peste veacuri, pentru toți creștinii, un dascăl al rugăciunii stăruitoare și al credinței puternice că numai Dumnezeu poate să intervină în viața noastră, atunci când ne confruntăm cu necazuri ce ne depășesc puterile”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Cu acest prilej, părintele Daniel Nica i-a dăruit ierarhului locului o icoană a Maicii Domnului.

Lăcașul de cult al Parohiei Fințești a fost ridicat în anul 1866, în timpul păstoririi episcopului Dionisie Romano. La inițiativa actualului paroh, în perioada 2014-2017, clopotnița bisericii a fost renovată și împodobită cu pictură, prin contribuția enoriașilor și a unor binefăcători.