În ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, duminică, 22 septembrie 2019, aproximativ 5000 de credincioși s-au rugat la Mănăstirea Brazi, ctitoria de suflet a acestui sfânt originar din ținutul Vrancei, care a trăit în secolul al XVII-lea. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat fragmentul evanghelic al duminicii, care ne prezintă pescuirea minunată (cf. Luca 5, 1-11), și, totodată, a vorbit despre viața virtuoasă a Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.

„Ne aflăm în Duminica a 18-a după Rusalii, o zi binecuvântată de Dumnezeu, când îl cinstim după cuviință pe ocrotitorul acestui așezământ monahal, Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, martirizat în această regiune și cunoscut de contemporani ca un om cu viață sfântă, așa rămânând în conștiința urmașilor lor până în zilele noastre. Însăși prezența frățiilor voastre în număr atât de mare reprezintă o mărturie vie despre sfințenia acestui mare mitropolit al Moldovei, ctitor al mai multor mănăstiri, apărător al dreptei credințe și păstor bun al credincioșilor pe care Hristos Domnul, Arhiereul veșnic, i-a încredințat lui spre păstorire”, a subliniat Ierarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului călugăresc, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Ca și în ceilalți ani, credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Brazi s-au putut închina la racla cu moaștele Sfântului Teodosie, așezată în baldachinul din fața altarului de vară.