În perioada 16-19 septembrie 2019, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, din stațiunea prahoveană Bușteni, s-au desfășurat lucrările celui de-al 12-lea Congres Național al programului educațional „Hristos împărtășit copiilor”.

La congres au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Fundației World Vision România, parteneră a Patriarhiei Române în desfășurarea acestui proiect, precum și inspectorii responsabili de lucrarea catehetică din cadrul eparhiilor din țară și din străinătate, dar și inspectorii pentru disciplina Religie din toate județele țării.

Scopul întâlnirii a fost acela de a evidenția importanța educației religioase a copiilor și a tinerilor în formarea caracterelor acestora, dar și de a cunoaște mai bine și a analiza situația specifică de la nivelul comunităților locale, pentru ca proiectele pe care Biserica le dezvoltă în parteneriat cu școala și familia să răspundă mai bine nevoilor copiilor.

Delegatul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost Pr. Ionuț Constantin – inspector de specialitate la Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural-educațional, alături de reprezentanții Inspectoratelor Școlare din cele două județe: Prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, și Prof. Melania-Emanuela Pătrășcanu – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

În cele trei zile ale întâlnirii au avut loc dezbateri, ateliere și prelegeri, dintre care amintim: Misiunea Bisericii cu și pentru tineri, câteva aspecte strategice și Activitatea pastoral-misionară a tinerilor în Patriarhia Română – Pr. Dr. Mihai Pavel, director regional pentru Europa de Răsărit și Orientul Apropiat – World Vision Internațional; Identitatea spirituală între tradiție și provocările modernității la început de secol XXI – Conf. Dr. Vasile Timiș, inspector general de Religie în cadrul Ministerului Educației Naționale; Fundația World Vision Romania: perspectivă asupra colaborării cu Biserica Ortodoxă Română – Mihaela Loredana Nabăr, director executiv Fundația World Vision România; Școala și pregătirea pentru viață a tinerilor – provocări și soluții – Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale.

Moderatorii întâlnirii au fost, și de această dată, Pr. Dr. Florin Marica, consilier patriarhal, și Pr. Dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal la Biroul de catehizare – coordonatorii Proiectelor Alege Școala!.

Tot în cadrul congresului a fost prezentată activitatea catehetică la nivelul eparhiilor, sub forma filmului realizat în colaborare cu Trinitas TV, unde au fost amintite cele mai reprezentative activități și proiecte catehetice și educaționale din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, derulate în anul 2018-2019, precum: proiectele catehetice din posturile de peste an – Crăciunul strămoșesc; Învierea lui Hristos văzând…; Maica Domnului, povățuitoarea tinerilor; Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu; vizitele culturale la București pentru câștigătorii olimpiadelor de Religie, taberele de vară oferite de Arhiepiscopie, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2019, proiectele catehetice prilejuite de Ziua Internațională a Copilului, proiectele europene pentru tineret, precum și alte evenimente și mobilități desfășurate de Sectorul Cultural-educațional.

În urma expunerii prezentărilor, a fost făcută o sinteză a rapoartelor de activitate corelate cu ora de Religie, s-au dezbătut modele de bună practică la ora de Religie și în cateheza parohială și a fost evidențiat impactul programelor și proiectelor implementate de Biroul de catehizare al Patriarhiei Române.

De asemenea, a fost vizionat și filmul realizat în colaborare cu Trinitas TV, care prezintă Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu, ce conține filmări reprezentative din eparhii.

În contextul declarării anului 2020 ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români în Patriarhia Română, au avut loc ateliere de lucru, pe mitropolii, unde au fost făcute propuneri, în colaborare cu inspectorii pentru disciplina Religie, vizând viitoarele proiecte și activități educaționale. Totodată, au fost stabilite liniile directoare pentru organizarea concursului național catehetic dedicat anului 2020. În acest sens, s-au consemnat câteva propuneri de activități supuse dezbaterii, urmând ca, în scurt timp, să se realizeze un calendar și un plan strategic, în vederea implementării noilor proiecte educațional-catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.

Pr. Ionuț Constantin

Inspector de specialitate

Biroul de catehizare