Obștea de maici a Mănăstirii Brazi l-a sărbătorit marți, 22 septembrie 2020, pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, ocrotitorul spiritual al cunoscutului așezământ monahal din județul Vrancea. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de nouă ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a evocat viața virtuoasă a Sfântului Teodosie.

„Încă de mic copil a simțit, în adâncul sufletului, chemarea spre slujirea lui Hristos, dar nu în interiorul unei comunități, ci în sihăstrie, pentru că știa că cel care dorește să se dedice în totalitate, cu întreaga lui ființă, lui Dumnezeu trebuie să renunțe la cele ale lumii și să rămână în legătură cu Părintele ceresc prin rugăciune. De aceea, și-a îndreptat pașii spre mănăstire și acolo s-a așezat sub ascultarea unui stareț și a împlinit toate nevoințele pe care le presupune viața monahală. Nu avem prea multe detalii despre primii ani de viață monahală ai Sfântului Teodosie, dar, cu certitudine, ei nu s-au deosebit de ai celorlalți călugări, pentru că viața monahală a presupus dintotdeauna ascultare, smerenie, rugăciune și împlinirea voturilor călugărești. Pentru că s-a distins în rândul celorlalți frați și monahi, Dumnezeu l-a chemat la ascultări mai mari, dar și cu mai multe responsabilități. S-a învrednicit să fie chemat la slujirea arhierească, în anul 1670, ca episcop la Rădăuți, iar un an mai târziu, la Roman. De asemenea, s-a remarcat și ca un bun gospodar și iubitor de așezăminte monahale, motiv pentru care a fost îndeobște apreciat. Dacă noi ne aflăm astăzi la Mănăstirea Brazi, acest lucru se datorează ctitorului ei, Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie. Pe unde a trecut, fie în postura de stareț, fie în aceea de episcop la Rădăuți sau Roman, apoi ca mitropolit al Moldovei, urmându-i Sfântului Dosoftei, și-a îndeplinit în frică de Dumnezeu, cu smerenie și cu dragoste responsabilitățile pe care le presupune demnitatea arhierească”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a amintit chinurile prin care a trecut Sfântul Teodosie, precum și sfârșitul său martiric.

„Din nefericire, Țara Moldovei, ca și Țara Românească, se afla sub suzeranitatea Porții Otomane. Domnitorii fanarioți trimiși de la Istanbul aveau, de multe ori, alte scopuri decât acela de a se îngriji de țară și de supușii lor, iar ierarhii pământeni au fost nevoiți să înfrunte multe vrăjmășii. Bunăoară, Sfântul Dosoftei a trebuit, din pricina vitregiilor vremii, să părăsească scaunul de mitropolit și să plece în pribegie în Polonia. În aceste condiții, Sfântul Teodosie a acceptat să devină mitropolit, dar în duh de ascultare, de smerenie și cu conștiința că își face datoria în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor încredințați spre păstorire. Nu a rămas mitropolit prea mult timp, pentru că a avut curajul și demnitatea de a se împotrivi domnitorului, solicitându-i să îndepărteze hoardele de tătari și de turci care se abătuseră atunci asupra Țării Moldovei. Din pricina acestei atitudini, a avut de suferit, fiind îndepărtat din scaun și surghiunit la Mănăstirea «Sfântul Sava» din Iași. Mai târziu, a fost întemnițat în Țara Românească, până când revenit în ținutul Vrancei, stabilindu-se la Mănăstirea Brazi, de care s-a ocupat în mod cu totul deosebit. În 1694, când au năvălit din nou tătarii, l-au surprins la acest așezământ monahal, l-au prins și l-au chinuit, întrucât Sfântul Teodosie nu a dorit sub niciun chip să le predea odoarele sfinte ale mănăstirii, astfel că l-au decapitat, având parte de un sfârșit martiric, precedat însă de o viață virtuoasă, împlinită după voia lui Dumnezeu, ca un vrednic următor al Păstorului cel bun, Care este Mântuitorul Iisus Hristos”, a afirmat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Brazi s-au putut închina, ca în fiecare an, la racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, așezată în baldachinul din fața altarului de vară.