Mănăstirea Răteşti din Buzău a fost grav afectată de ploile din luna mai. Mai multe case de patrimoniu, muzeul mănăstiresc, turnul clopotniţă şi stăreţia sunt pe cale să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren. Biserica mare a mănăstirii a fost evacuată din cauza crăpăturilor în zid şi a deplasării pereţilor, iar pentru salvarea ei sunt necesare urgente lucrări de stabilizare a solului.

După cum ne-a declarat maica stareţă Ghelasia Tănase, situaţia de la Mănăstirea Răteşti din Buzău este deosebit de gravă. Pe zi ce trece, starea clădirilor mănăstirii şi a bisericii monument istoric se deteriorează. Totul a pornit în luna mai, în urma ploilor torenţiale care au destabilizat întreg versantul pe care se află aşezământul monahal din zona de munte a judeţului Buzău. „În zilele de 14 şi 15 mai a plouat foarte puternic la noi. În acele momente, casele şi clădirile mănăstirii au început să pârâie, să trosnească. Toate casele monahale de pe latura de vest şi nord, inclusiv muzeul mănăstirii, stăreţia şi casa arhierească au început să se deplaseze, pereţii să se crape şi să nu mai prezinte siguranţă. Pe data de 16 mai, întreaga obşte monahală a fost evacuată din mănăstire la Centrul social-filantropic «Sfânta Elisabeta» din vecinătatea aşezământului monahal. Nici la ora actuală terenul nu s-a stabilizat şi nu se pot începe lucrările la proiectul european de reabilitare şi punere în valoare pe care mănăstirea l-a obţinut încă din anul 2013“, ne-a spus maica stareţă Ghelasia Tănase.

Pentru a beneficia de proiectul european, trebuie să se facă lucrări suplimentare de stabilizare a solului şi consolidare a bisericii monument istoric şi a clădirilor care mai pot fi salvate. În situaţia de faţă însă, aşezământul este în pericol de a se prăbuşi în totalitate, astfel că din această mănăstire cunoscută a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei ar rămâne doar mormane de moloz. Cărţile şi obiectele de patrimoniu din biblioteca şi muzeul mănăstirii, mobilierul vechi din biserică, catapeteasma, icoanele şi obiectele bisericeşti au fost evacuate din biserică şi din clădirile mănăstirii în spaţii mai sigure. Pentru a se evita şi alte incidente s-a oprit alimentarea cu gaze şi energie electrică în incinta mănăstirii. De asemenea, este avariat şi drumul care face legătura între localitatea Berca şi mănăstire, astfel că accesul utilajelor şi maşinilor grele pentru a începe lucrările de stabilizare a solului este întrerupt deocamdată. Maica stareţă Ghelasia Tănase ne-a spus că în perioada următoare are prioritate salvarea bisericii mari şi a turnului clopotniţă.

Mănăstirea Răteşti este monument istoric de clasa A. Prima menţionare a ei s-a făcut în anul 1638, iar clădirile din componenţa sa au fost ridicate în secolul al XIX-lea. Biserica mănăstirii cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ datează din 1844. Cei care doresc să contribuie la efortul de salvare a Mănăstirii Răteşti o pot face depunând bani în contul următor: RO93BRDE100SV02135591000, deschis la BRD Agenţia Berca.

 

sursa: ziarullumina.ro