Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 22 ianuarie 2023, în Parohia Luncași din comuna buzoiană Zărnești. În prezența unui mare număr de credincioși din localitate și din împrejurimi, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, apoi a sfințit noul complex parohial. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul slujitor s-au aflat cinci preoți și doi diaconi: pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. Ioan Negoiță – Parohia Aliceni, pr. Ciprian Rotărescu – Parohia Pogonele, pr. Ion-Cristi Codreanu – Parohia Vadu Sorești, și pr. Bogdan Rîpeanu – Parohia Luncași.

Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10), Părintele Arhiepiscop Ciprian a spus, în predica sa, că vameșul Zaheu reprezintă un exemplu de pocăință și de îndreptare a vieții pentru toți creștinii.

„Atunci când este vorba de Dumnezeu, nu trebuie să ne rușinăm, chiar dacă ne-am afundat în mulțime de păcate, pentru care merităm să fim pedepsiți. Să avem curajul de a cere iertare lui Dumnezeu și de a-L invoca în rugăciunile noastre, pornind, cu smerenie, de la conștientizarea faptului că suntem persoane finite, neputincioase, nemintoase și supuse greșelii, dar având speranța și convingerea că Părintele ceresc este mult-milostiv și iubitor de oameni. Mântuitorul Își arată milostivirea numai dacă suntem conștienți de starea noastră de păcătoșenie  și, în consecință, dorim îndreptarea. El Și-a manifestat asprimea gândirii și vorbirii Sale față de cei mândri și îndârjiți în păcate, precum fariseii și cărturarii, care n-au voit nici să-L primească, nici să-L asculte. I-a ajutat, însă, pe oamenii păcătoși, cu care Se întâlnea deseori, stătea la masă cu ei și le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu; dar proceda astfel nu pentru că le-ar fi aprobat păcatele, ci pentru că le-a apreciat disponibilitatea și capacitatea de a se pocăi, de a se schimba. Cel ce descoperă, în adâncul sufletului, puterea de a se pocăi, acela este iubit de Dumnezeu-Tatăl, Care Se bucură în ceruri, împreună cu sfinții Săi îngeri”, a menționat Ierarhul.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Adrian Spătaru, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

După încheierea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat noul complex al Parohiei Luncași, construit între anii 2021-2023, care cuprinde o capelă mortuară și o casă praznicală, formată din sală de mese și bucătărie.

În semn de apreciere a eforturilor depuse și a lucrărilor realizate, pr. paroh Bogdan Rîpeanu a fost hirotesit iconom stavrofor.

De asemenea, pentru implicarea în buna desfășurare a vieții bisericești în comunitate, dl Sorin Matei – primarul comunei Zărnești, și dl Vasile Dragomir au primit din partea Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană a Maicii Domnului.