Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită marți, 24 ianuarie 2023, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, prin Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu participarea a numeroși clerici și credincioși.

Din sobor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, protoierii din județul Vrancea, slujitorii lăcașului de cult, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859.

„Ziua aceasta are conotații speciale pentru noi, românii, întrucât suntem chemați să reflectăm cu toții, în mod responsabil, la actul istoric deosebit de important pentru soarta poporului nostru, săvârșit acum 164 de ani, respectiv la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este o zi a bucuriei, deoarece suntem împreună, astăzi, în Catedrala Unirii din Focșani, mulțumindu-I lui Dumnezeu, în duh de rugăciune și comuniune, pentru faptul că înaintașii noștri, adevărați bărbați de stat, au avut înțelepciunea și puterea de a împlini acest deziderat de veacuri al românilor împrăștiați în mai multe provincii istorice. În acest context, ni se oferă din nou șansa de a medita la datoria pe care o avem față de copiii și nepoții noștri, aceea de a-i crește în duhul valorilor creștine – unitate, frățietate, solidaritate, dreptate, adevăr – izvorâte din Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, în care au crezut moșii și strămoșii noștri, printre care se numără și conducătorii spirituali și politici de la jumătatea secolului al XIX-lea, cei ce au reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin voința poporului întreg, să realizeze Unirea de la 1859”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La sfârșitul sfintelor slujbe, toți cei prezenți au cântat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!”, dar și o serie de piese patriotice și religioase: „Hora Unirii”, „Pe-al nostru steag e scris Unire” și „Apărătoare Doamnă”.