Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 1 noiembrie 2020, biserica cea nouă a Parohiei Broșteni din municipiul Buzău, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008-2020, prin strădania vrednicului de pomenire preot profesor Manea Cristișor, apoi prin implicarea actualului paroh și protopop al Protoieriei Buzău II, Marius-Daniel Ciobotă, ajutat de preotul coslujitor Teofil Cristișor, cu sprijinul financiar al autorităților centrale și locale, dar și al enoriașilor.

În Duminica a 22-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Broșteni din Buzău au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și la Sfânta Liturghie, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Lăcașul de închinare a fost sfințit la exterior și în interior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. De asemenea, Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe.

În predica rostită cu acest prilej, Ierarhul locului a explicat că, prin intermediul Pildei bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31), care s-a citit la Sfânta Liturghie, Mântuitorul Iisus Hristos ne descoperă învățătura Sa cu privire la destinul omului după moarte.

„Oricine se poate regăsi în postura bogatului sau a săracului Lazăr; depinde cum ne raportăm la bunurile materiale și la dătătorul lor, Dumnezeu. Dacă ai credință în viața viitoare și în nemurirea sufletului, atunci vei fi atent la modul cum îți trăiești viața pe pământ, ca nu cumva să ajungi în chinuri, asemenea bogatului nemilostiv. De aceea, se cuvine să adeverim credința mărturisită prin faptele iubirii creștine, singurele care ne pot deschide ușile Împărăției lui Dumnezeu; fără milostenie, nu putem dobândi mântuirea”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre bogăție și sărăcie, arătând cum pot ele să ne apropie sau să ne îndepărteze de Dumnezeu.

„Bogăția nu este rea, deoarece vine de la Dumnezeu; ea capătă valoare morală în funcție de felul în care este gestionată de cel ce o posedă. Dacă este folosită doar în scopuri egoiste, atunci devine rea pentru el, întrucât îl duce la pierzare. Bogatul care-și contemplă bogăția, făcând din ea un idol, devine, în mod inevitabil, insensibil față de cei săraci și nevoiași. De aceea, Mântuitorul Hristos a fost foarte aspru cu bogații, spunând că «mai lesne este cămilei să treacă prin urechile acului, decât bogatului să intre în Împărăția lui Dumnezeu» (Marcu 10, 25); nu zice că este imposibil, ci că este foarte greu, întrucât bogatul își leagă prea mult sufletul, inima și mintea de bunurile materiale și trecătoare. […] Dar, dacă bogăția nu este păcat, nu înseamnă că sărăcia ar fi vreo virtute. După cum nu toți bogații se duc în iad, tot astfel nu toți săracii ajung în rai. Săracul Lazăr a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam pentru că nu s-a mâniat, nu l-a invidiat pe bogat și nici nu s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu, făcându-L responsabil de soarta lui amărâtă, ci s-a resemnat întru totul, purtându-și crucea suferinței până la capăt”, a afirmat Chiriarhul.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul.

Părintele paroh Marius Ciobotă i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, iar toți cei care au contribuit la construirea bisericii au primit din partea Arhipăstorului locului icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.