Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 9 mai 2021, biserica cea nouă a Parohiei Cărpiniștea II din județul Buzău, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008-2021, prin strădania preotului paroh Gheorghe Pantazi, cu sprijinul enoriașilor și al altor dreptcredincioși creștini.

În Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma), credincioșii Parohiei buzoiene Cărpiniștea II au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat. Lăcașul de rugăciune a fost sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.

După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt preoți și doi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Reflectând asupra fragmentului evanghelic duminical (Ioan 20, 19-31), Ierarhul locului a vorbit, în predica sa, despre mărturia Sfântului Apostol Toma cu privire la realitatea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

„Sfântul Apostol Toma, care fusese unul dintre martorii principali ai minunilor săvârșite de Mântuitorul Hristos în timpul activității Sale pământești, nu putea pricepe realitatea Învierii și ajunsese să se îndoiască de aceasta. Însă a reușit să se vindece de îndoială, de neîncredere și, prin el, suntem și noi ajutați să depășim ispita îndoielii. Trebuie să recunoaștem că îndoiala ne paște pe toți, în fiecare zi, într-o formă sau alta. Ori de câte ori, din varii pricini, vrăjmașul ne ispitește să ne îndoim de lucrurile dumnezeiești, de ceea ce ne învață Biserica, imediat să ne aducem aminte de Apostolul Toma, cel care a fost chinuit, vreme de o săptămână, de tot felul de întrebări și dileme, însă, în cele din urmă, s-a tămăduit și L-a mărturisit pe Hristos prin cuvintele: «Domnul meu și Dumnezeu meu!» (Ioan 20, 28), exprimând adevărul teologic cu privire la cele două firi ale Mântuitorului – firea omenească și firea dumnezeiască – unite în Persoana Lui; prin expresia «Domnul meu», a mărturisit firea omenească, iar prin formula «Dumnezeul meu», firea dumnezeiască. Ce bine ar fi dacă și noi L-am mărturisi cu aceeași tărie, în adâncul sufletului, pe Hristos Domnul! Cu toate că, de atunci și până astăzi, oamenii îl numesc «Toma necredinciosul», totuși, în realitate, el a fost un om credincios, dar ceva mai pretențios, întrucât voia să-și explice și pe cale rațională anumite lucruri, chiar și pe cele dumnezeiești”, a spus Chiriarhul.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice.