În ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, vineri, 7 mai 2021, credincioșii din municipiul Focșani au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Sfințire a apei, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de opt preoți și patru diaconi, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din centrul orașului. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit al doilea hram: Izvorul Tămăduirii.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a vorbit despre sărbătoarea din Vinerea Luminată, care amintește de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului, în secolul al V-lea, când Maica Domnului i-a descoperit viitorului împărat bizantin Leon cel Mare (457-474) un izvor cu apă tămăduitoare, ce i-a redat vederea unui orb.
„Ei bine, acel izvor, cu toate că avea apa tulbure, fusese impregnat de energiile necreate ale Sfântului Duh, prin mijlocirea Maicii Domnului, căpătând puteri tămăduitoare. Glasul pe care îl auzise prințul Leon, îndemnându-l să ia apă din izvor cu propriile mâini, pentru a-i ostoi setea orbului și a-i unge ochii nevăzători, era, de fapt, glasul Sfintei Fecioare Maria, care l-a miluit pe sărmanul orb, iar prințului bizantin i-a călăuzit mintea spre cugetarea la cele de sus, întărindu-l în credință. În semn de recunoștință pentru minunea vindecării orbului cu apa din «Izvorul Tămăduirii», la care Maica Domnului îl făcuse părtaș, împăratul Leon a construit o bisericuță deasupra izvorului respectiv, spre care și-au îndreptat pașii, cu nădejdea vindecării, mulți bolnavi, de la cei mai simpli oameni până la capete încoronate. Un secol mai târziu, împăratul Justinian cel Mare (527-565) a ridicat o biserică de mari proporții, cuprinzând în interiorul ei și bisericuța lui Leon, dar aceea avea să fie distrusă de turci în anul 1453. Din fericire, Izvorul Tămăduirii și bisericuța de deasupra au rezistat vitregiilor vremii, fiind integrate în biserica mare a Mănăstirii Valukli, construită în anul 1835, la periferia orașului Istanbul, unde pelerinii din toată lumea creștină primesc binecuvântarea Maicii Domnului, prin gustarea din apa sfințitoare a izvorului ei”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a mai precizat că Maica Domnului este icoana Bisericii, întrucât „L-a primit în trupul ei pe Dumnezeu Însuși, fiind persoana prin care «s-a făcut mântuirea a toată lumea», cum cântăm în troparul Învierii, pe glasul al 4-lea, de la slujba Utreniei. De aceea, astăzi, în chip deosebit, ne îndreptăm mintea și privirea spre cer, mulțumindu-i Maicii Domnului pentru tot ceea ce a făcut ea pentru neamul omenesc și pentru fiecare dintre noi. Și, în amintirea minunii petrecute în secolul al V-lea, în apropierea cetății Sfântului Constantin, iată, în Vinerea din Săptămâna Luminată, într-o atmosferă de bucurie pascală, de pace și lumină revărsate asupra noastră de Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat, în toate bisericile ortodoxe, se săvârșește slujba de Sfințire mică a apei, prilej cu care credincioșii primesc aghiasmă de la preoți, în semn de binecuvântare, spre vindecarea bolilor trupești și sufletești, având convingerea că, prin mijlocirea Maicii Domnului, Hristos, «Izvorul tuturor tămăduirilor», ne ajută în necazuri și nevoi”, a explicat Ierarhul.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a oficiat Sfințirea cea mică a apei, potrivit rânduielii din Vinerea Luminată, în pridvorul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu aghiasmă și, la final, au luat apă sfințită din vasele special pregătite pentru acest praznic.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.