Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 12 septembrie 2021, biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Buzău, construită între anii 2001-2021. Lucrările de zidire și înfrumusețare a lăcașului de cult, situat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în apropierea parcului Crâng, au fost coordonate, până în anul 2011, de părintele Costinel Purcărea, iar ulterior, de actualul paroh, părintele Nicolae Mușat.

În prezența a numeroși credincioși buzoieni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de 13 ieromonahi, preoți și diaconi, a înconjurat biserica și a sfințit-o prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită. După târnosirea Sfintei Mese din Altar și sfințirea picturii interioare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a tâlcuit fragmentul evanghelic duminical (Ioan 3, 13-17), care ne înfățișează o parte a convorbirii Mântuitorului Iisus Hristos cu unul dintre cărturarii poporului evreu, pe nume Nicodim.

„Biserica ne îndeamnă să medităm, cu multă responsabilitate, la jertfa iubitoare a Fiului lui Dumnezeu, pe care Tatăl L-a trimis în lume ca să ne mântuiască, nu ca să ne judece (Ioan 3, 17). Vremea judecății va veni atunci când se va sfârși istoria, iar momentul acela este cunoscut doar de Dumnezeu. Până atunci, trebuie să fim cu foarte multă luare aminte la modul cum ne trăim viața și cum împlinim poruncile Sale, care se concentrează în porunca iubirii față de Dumnezeu și față de semenii noștri. Mântuitorul ne îndeamnă să-L iubim și noi pe El, prin iubirea aproapelui, după cum Dumnezeu ne-a iubit pe noi. Desigur, nu putem compara măsura iubirii noastre cu aceea a Părintelui ceresc, care este infinită, dar putem să răspundem și noi, câtuși de puțin, la iubirea Lui către noi. Cum o arătăm? Nu prin cuvinte declarative, ci prin fapte, care ne confirmă credința și iubirea. Expresia iubirii față de Dumnezeu este fapta de milostenie îndreptată către aproapele. Ori de câte ori ai intervenit în viața aproapelui tău, ajutându-l în mod concret, ai săvârșit o faptă a iubirii creștine, iar aceasta este o confirmare a faptului că Îl iubești cu adevărat pe Dumnezeu. Aceasta dorește Mântuitorul de la noi: să ne înălțăm cu mintea spre Părintele ceresc, să conștientizăm taina iubirii Sale față de oameni și să ne aflăm măcar pe prima treaptă a acestei scări, a iubirii noastre față de El, întoarsă către aproapele. Iar dacă șarpele cel vechi, care este diavolul (Apocalipsa 20, 2), te-a mușcat, provocându-ți răni de moarte, este de ajuns să privești cu ochii credinței spre Crucea cea dătătoare de viață pe care S-a jertfit Hristos și vei primi vindecare sufletească și trupească”, a spus Chiriarhul.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În semn de recunoaștere a muncii depuse pentru construirea bisericii „Sfântul Spiridon” din Buzău, preotul paroh Nicolae Mușat și fostul paroh, părintele Costinel Purcărea, au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.